El Gremi de Restauració vol flexibilitat horària en períodes de l’any d’especial afluència a les terrasses, com ara a l’estiu. Foto: Ajuntament

El debat sobre les terrasses continua generant propostes. Recentment el Gremi de Restauració ha presentat el ‘Llibre Blanc de les terrasses de Barcelona’, on reclama una normativa flexible que tingui en compte les particularitats que poden presentar els bars i restaurants.

Aquesta és la principal demanda del gremi pel que fa a la futura ordenança de terrasses que està ultimant el consistori, i que queda recollida en aquest document presentat el 31 de gener al Born Centre de Cultura i Memòria. “Conté propostes molt interessants per reforçar la convivència entre veïns i vetlladors”, va afirmar el president del gremi, Pere Chias. El llibre recull les conclusions a les quals ha arribat una “comissió d’experts”, tal com la defineix el gremi, formada per personalitats com ara els opinadors Xavier Sardà i Pilar Rahola, l’artista Javier Mariscal o l’escriptor Eduardo Mendoza, entre altres.

“MENYS RIGIDESA”
La clau de volta de les conclusions és que la norma ha d’adaptar-se a cada terrassa en concret, i no a l’inrevés. “La ciutat és urbanísticament molt diversa, s’ha d’evitar la rigidesa”, sostenen. En aquesta línia, aposten per crear “zones d’excel·lència” amb terrasses amb “personalitat pròpia” i servei comú de neteja i manteniment, seguint el model anglosaxó.

Per altra banda, rebutgen una reducció dels horaris d’obertura actuals, però defensen que només es puguin ampliar en situacions especials, com ara a l’estiu.

Es tracta de tot un seguit de propostes per posar fi a la “crisi que ja fa gairebé dos anys que pateix el sector”, asseguren des del gremi. Un llibre que serà “una de les guies”, en paraules del segon tinent d’alcalde, Jaume Collboni, a l’hora de modificar una normativa que va descriure com a “molt complicada”.

Collboni no va ser l’únic membre del govern que va assistir a la presentació de llibre, ja que Daniel Mòdol i Montse Ballarín, regidors de Paisatge Públic i Comerç i també del PSC, hi van ser presents. De fet, després de la presentació, el mateix Mòdol va expressar que les conclusions del Llibre Blanc van en la línia de l’ordenança que estan configurant.

TÉ REPRESENTATIVITAT?
El Llibre Blanc de les terrasses ja ha generat polèmica pel que fa a la representativitat de la societat barcelonina en la seva elaboració. Per als restauradors, la comissió d’experts “ha suposat una experiència pionera en matèria de participació ciutadana”, ja que “ha sorgit directament de la societat civil i hi ha hagut opinions de tots els colors”, asseguren.

Res més lluny de la realitat per a la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), que ha criticat durament tant el Llibre Blanc com la selecció dels membres de la comissió. “Sense posar en qüestió l’honorabilitat dels suposats experts”, afirmen, “cal qüestionar la parcialitat d’aquest òrgan privat”, afegeixen.

La FAVB denuncia “conflictes d’interessos” d’alguns dels membres de la comissió, “atès que les seves empreses presten serveis al sector o bé hi aspiren”. És per això que parla de “mera propaganda que no aborda els problemes de fons” i deixa clar que no acceptarà “cap intent de segrest de l’opinió de la ciutadania”. A més, considera que el llibre “vol convertir l’ordenança en una mena de barra lliure”. Unes declaracions que des del gremi han preferit no respondre.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram