reixa trencada per robatori

La reixa i els vidres trencats d’un dels negocis que han patit robatoris. Foto: Eix Comercial Raval

Els robatoris a les botigues i bars del Raval es reactiven amb força. Els lladres han entrat a uns 60 negocis del barri des del passat novembre i els botiguers ja han fet un crit d’alarma. “És la cinquena onada que patim en quatre anys, i aquesta és la més greu fins ara”, lamenta el gerent de l’Eix Comercial Raval, Jordi Bordas.

El modus operandi dels lladres és simple: rebenten les persianes, trenquen els vidres i s’emporten el que poden de les botigues. La majoria dels robatoris són de poc valor econòmic, no superen els 400 euros i es queden en furts. “Són actes exprés. Es colen als negocis i agafen qualsevol cosa que puguin canviar per una dosi de droga”, detalla Bordas.

L’addicció als estupefaents s’amaga darrere de molts dels problemes que arrossega el Raval i aquesta onada de robatoris no és cap excepció. Els negocis més afectats també són els que queden a prop dels narcopisos.

“Tan aviat com s’obre un punt de venda de drogues comencen els delictes. Abans teníem robatoris al carrer Tallers, fins que es van clausurar els narcopisos. Ara se n’han obert al Joaquín Costa i els delictes han començat en aquesta zona”, indiquen des de l’Eix Comercial.

L’Ajuntament, per la seva banda, assegura que està prenent mesures per frenar els furts. “S’ha iniciat un dispositiu de Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra enfocat a la prevenció de robatoris amb força a les botigues”, detalla el regidor del Districte i tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle.

Un problema legal

Govern municipal i comerciants coincideixen a assenyalar la laxitud de les lleis com a part del problema. El consistori treballa per la modificació del Codi Penal, “endurint penes a la multireincidència i també per tenir més òrgans judicials a Barcelona”, avançava Batlle al darrer Consell de Barri del Raval.

La legislació vigent a tot l’Estat dificulta la detenció dels delinqüents que es dediquen a cometre furts de poc valor econòmic. Malgrat que carteristes i altres tipus de lladres repeteixen constantment els delictes, és difícil que arribin a entrar a la presó si no utilitzen la violència.

Canvi de persianes

Els comerciants també demanen poder canviar el tipus de persianes que protegeixen els locals. Des de fa uns anys que la normativa municipal obliga a instal·lar reixes lleugeres que frenen el vandalisme dels grafiters i permeten que la llum de les botigues arribi al carrer. La contrapartida és que són més fàcils de trencar i deixen l’interior més exposat. “Volem persianes més contundents per a estar segurs”, reconeix Bordas.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram