parada mercat

Foto: Ajuntament

El cap de setmana del 21 al 23 d’octubre va tenir lloc l’onzena edició del Mercat de Mercats, la fira que reivindica aquests espais municipals i que promou la gastronomia de proximitat i sostenible. 45.000 persones van acudir a la plaça de les Glòries Catalanes i van gaudir d’una festa amb molt de menjar, però també amb moltes activitats divulgatives i familiars.

Onze comerciants dels mercats de Barcelona van traslladar la seva parada per un dia a les Glòries per mostrar els seus productes de qualitat i de proximitat als visitants, que van disposar d’una zona de barbacoa i de pícnic on cuinar i menjar els aliments que compraven.

A més, la festa disposava d’un espai familiar on els infants van poder disfrutar de nombroses activitats, sempre relacionades amb la gastronomia i els mercats.

En aquesta edició, la fira ha posat èmfasi en la sostenibilitat i el reaprofitament alimentari, que han sigut el tema central de les ponències, els showcookings, els tasts i les presentacions que es van portar a terme al llarg del cap de setmana.

El xef Rafuel va defensar la cuina de mercat com la més sostenible, Anjalina Chugani va mostrar com es poden reaprofitar els llegums, Hung Fai va ensenyar als assistents a treure el màxim partit al salmó i a la tonyina i l’Espai de Consum Responsable i la fundació Espigoladors van il·lustrar els curiosos sobre com n’és de fàcil i necessari reaprofitar el pa que comprem cada dia.

La fira ha posat èmfasi en la cuina de mercat, el reaprofitament dels aliments i la sostenibilitat

Una de les novetats d’aquesta edició, i que va generar molt d’interès, va ser una simulació d’una subhasta de peix. La Confraria de Pescadors de Barcelona va fer una demostració de com funciona una subhasta pública i els visitants van poder sentir-se per un dia peixaters o restauradors de llotja buscant les millors peces.

Una altra novetat va ser la presentació de Temps de Mercats, una guia receptari de productes de temporada escrita per Carme Gasull. És un llibre que reivindica “l’exotisme de proximitat”, que no és altra cosa que una àmplia gamma de productes molt populars en altres èpoques i que s’estan convertint en aliments exòtics per a les noves generacions. La guia inclou també receptes per a cada estació de l’any i consells sobre cuina sostenible per evitar el malbaratament alimentari.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram