Una imatge dels jardins que amaga Palo Alto Barcelona. Foto: Ajuntament

Al districte de Sant Martí trobem molt bons exemples de rehabilitació d’arquitectura industrial i un dels models més evidents és l’antiga fàbrica tèxtil Gal i Puigsech, al barri de Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou. Construïda l’any 1875 per albergar una indústria tèxtil, a finals del segle XX es va transformar en Palo Alto Barcelona, una illa urbana que acull una vintena d’estudis on treballen professionals de l’arquitectura, la fotografia, l’art i el disseny.

La fàbrica original, obra de l’arquitecte Antoni Vila i Bruguera, era un complex tèxtil format per diverses naus i un gran pati on encara s’alça una xemeneia emblemàtica, testimoni del seu passat fabril. Ramon Gal i Joan Puigsech van ser els primers propietaris, tot i que l’espai va anar canviant de mans fins a la Guerra Civil. Després van començar a instal·lar-s’hi alguns tallers, però el punt d’inflexió va ser als anys noranta, quan el dissenyador Xavier Mariscal va ubicar-hi el seu estudi i va atraure altres professionals amb l’objectiu de salvar el recinte.

Finalment, es va convertir en un espai de titularitat municipal, gestionat mitjançant la Fundació Palo Alto, que des de 1997 acull dissenyadors, fotògrafs o artistes locals, així com restaurants i empreses.

Contingut elaborat amb la col·laboració de:

Logo Ajuntament Barcelona

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram