Resultats de les eleccions al Parlament del 12 de maig a Ciutat Vella. Infografia: Línia Ciutat Vella

Les eleccions al Parlament del 12 de maig van deixar una còmoda victòria del PSC al conjunt del país amb 42 escons. Un triomf que també es va produir a Barcelona i al districte. Com ja havia passat en altres cites amb les urnes, Ciutat Vella va confiar en els socialistes. De fet, malgrat l’abstenció de més de la meitat dels electors, la candidatura de Salvador Illa va aconseguir el doble de vots que la segona opció del districte: Junts+.

La diferència entre els de Puigdemont i el PSC va ser de prop de 3.000 vots. Illa en va obtenir 6.034, un 31% del total, mentre que Junts+ va arribar als 3.036, un 15,6% de les paperetes. Tots dos partits van registrar enguany millors resultats que en les darreres eleccions al Parlament de Catalunya. Els socialistes, però, van sumar 1.167 nous vots, mentre que els juntaires van convèncer només 35 electors més al districte.

Patacada d’ERC

A Ciutat Vella, com arreu del país, es va fer evident la derrota d’ERC. Els republicans van passar de 33 a 20 diputats al conjunt de Catalunya i van caure fins a la tercera posició entre els més votats. Al districte, però, la candidatura de Pere Aragonès va tenir uns resultats encara pitjors, i va quedar cinquena, per darrere de Junts+ i Comuns Sumar. ERC només va atreure el vot de 2.338 veïns de Ciutat Vella, un 12% del total. Els resultats van quedar lluny del 18,5% del 2021.

Els comuns, malgrat perdre 85 vots respecte dels darrers comicis catalans van superar els republicans. El partit d’Albiach, amb un 13,8% dels suports, va resistir millor a Ciutat Vella que al conjunt del país, on va quedar en el sisè lloc després d’obtenir sis diputats, dos menys que fa tres anys.
En canvi, el PP va ser un dels grans beneficiats del 12M. Els populars van firmar una gran jornada electoral –de 3 a 15 diputats– i van recollir al districte el 9% dels suports (1.748 vots). L’opció liderada per Alejandro Fernández va triplicar els resultats que va assolir el 2021, quan amb prou feines va atreure 690 vots, un 3,5% del total.

La CUP perd força

La jornada electoral també va ser negativa per un altre dels grans perjudicats de les eleccions, la CUP, que va caure fins al sisè lloc a Ciutat Vella. A la cambra catalana, els anticapitalistes van passar de 9 a 4 diputats. La candidatura de Laia Estrada, va perdre 525 vots al districte i es va haver de conformar amb un 6,2% dels suports.

L’extrema dreta de VOX va viure una nit tranquil·la, amb uns resultats molt similars als del 2021. El candidat Ignacio Garriga va aconseguir 1.136 vots al districte (5,8%), 64 menys. Aquests resultats van suposar una caiguda de 0,3 punts i van situar la candidatura com a setena opció al districte.

Finalment, l’extrema dreta independentista d’Aliança Catalana, que va aconseguir dos diputats, va recollir 364 vots (1,9%) a Ciutat Vella. Ciutadans, per la seva banda, va certificar la seva defunció i només va sumar uns irònics 155 vots, un 0,8% del total.

Barcelona, del PSC

Els resultats de ciutat van deixar una victòria incontestable del PSC. Els socialistes van recollir el 28% dels suports (183.739 vots), amb una àmplia distància sobre Junts+, que va ocupar el segon lloc (19,7% punts percentuals gràcies a 129.686 vots) Una de les sorpreses de la nit va ser el tercer lloc del PP (13,7%), que va quedar per davant d’ERC (12,9%). Comuns Sumar va ser la cinquena formació (8,9%), Vox la sisena (6,2%), la CUP la setena (4,7%) i Aliança Catalana la vuitena (2%).

A Ciutat Vella, el PSC es va endur la victòria a tots els barris. Infografia: Línia Ciutat Vella

Els socialistes tenyeixen tot el districte de vermell

Pel que fa als barris de Ciutat Vella, l’èxit del PSC va ser incontestable. Els socialistes van ser els més votats als quatre barris, però amb diferències considerables i una abstenció disparada fins al 54,6%. En canvi, la segona plaça va quedar més repartida.

Al Raval, el PSC va aglutinar un 34,4% dels suports i va aconseguir els millors resultats del districte. Els de Comuns Sumar van ser segons amb un 14,4% dels vots, a una còmoda distància de Junts+ (12,2%). ERC va caure fins a la quarta posició, amb un 10,4% de les paperetes, seguit del PP (9,4%), VOX (6,6%) i la CUP (5,9%).

L’equilibri de forces al barri Gòtic va ser diferent. Malgrat la clara victòria d’Illa, amb un 25,5% dels vots, el PSC va tenir els seus pitjors resultats al districte. La candidatura de Puigdemont (18,6%) va ser la més beneficiada per la moderació socialista. Els comuns (14,5%) van quedar tercers, a una distància còmoda d’ERC (12,2%). La CUP (8,6%) va ser la cinquena opció, molt igualada amb el PP (8,4%) i pràcticament doblant VOX (4,7%).

L’aposta pels socialistes (30,4%) va repetir-se a la Barceloneta. Els juntaires (17,5%) van ser segons, amb ERC (16,4%) tercera, més forta que a la resta de barris. Els comuns (9,8%) van tenir els seus pitjors resultats, amb el PP (9%) a la vora i un VOX (6,7%) que va superar la CUP (4,1%).

A Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, el PSC (30%) va tornar a ser primer i els de Junts+ (17,5%) segons. La tercera plaça va ser per Comuns Sumar (15,1%), i la quarta per als republicans (11,4%). El PP va assolir el 8,7% dels suports, la CUP el 6,7% i VOX el 4,9%.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram