La Creu Roja té en marxa una campanya perquè cap nen o nena es quedi sense una joguina. Foto: Creu Roja

La crisi social i econòmica causada pel coronavirus està impactant amb força en la societat. Moltes famílies estan vivint una realitat que no haurien imaginat a principis d’any. En aquest escenari, la pobresa infantil, una realitat que ja era preocupant abans de la pandèmia, ha augmentat. Ara, amb l’arribada de Nadal, la situació és especialment delicada per als petits que no podran gaudir de forma normal aquestes festes.

A finals de novembre l’Ajuntament va convocar una trobada per tractar la qüestió on es van reunir més de 60 representants polítics i tècnics municipals. Durant la reunió es van posar sobre la taula unes xifres que realment són preocupants. Abans de la pandèmia tres de cada 10 infants de la ciutat vivien en risc de pobresa i exclusió social i actualment s’ha produït un augment d’entre 12.000 i 18.000 nous infants que han passat a ser pobres. Des del consistori expliquen que es tracta d’un augment d’entre 5 i 7 punts, mentre que a l’anterior crisi aquest fenomen va arribar a créixer 12 punts. “L’impacte d’ara, però, és molt més intens que llavors perquè està sent en un període molt curt”, admeten des de l’Ajuntament.

PLA D’INFÀNCIA
Per combatre aquesta realitat, l’Ajuntament té previst posar en marxa el nou Pla d’Infància i ciutadania a partir de l’any que ve. El pla, expliquen des del consistori, “donarà un pes molt important i específic a les situacions de vulnerabilitat de la infància” i incidirà en qüestions com “el reforç de l’educació fora de l’escola i dels dispositius de suport emocional o la inversió en més recursos per reduir la bretxa digital”. Cal recordar, per exemple, que un 18% dels infants vulnerables no van poder seguir el curs durant el confinament.

A banda d’aquestes previsions per al 2021, el consistori també té tres estratègies per mitigar la pobresa infantil. Una és atorgar un ajut compactat que sortirà del nou Fons d’Emergència Social municipal, la segona és la feina que es fa des del Pla de Barris a través del joc, el lleure i l’esport i la tercera l’acompanyament que es fa des de l’escola per garantir que els alumnes més vulnerables tinguin les mateixes oportunitats.

Creu Roja: “Aquesta nova pobresa es pot cronificar”

Una entitat que viu cada dia aquest augment de la pobresa de les famílies i dels infants és la Creu Roja, que aquests dies impulsa la campanya ‘Els seus drets en joc!’ per tal que tots els infants puguin tenir una joguina. Susanna Roig, la directora de l’àmbit d’intervenció social a Barcelona i Catalunya, es mostra preocupada per la situació actual. “Nosaltres estem rebent tres vegades més gent i això és perquè el sistema està col·lapsat”, diu Roig.

Des de Creu Roja treballen amb l’Ajuntament i expliquen que ara mateix “tots els recursos són per combatre la situació actual” però amb això no n’hi ha prou. “Estem en un moment on les necessitats ens sobrepassen”, afegeix Roig.

En aquest escenari, un dels temors que tenen a la Creu Roja és que aquesta nova pobresa es cronifiqui. “Encara és aviat per veure la magnitud de tot plegat i creiem que la situació és més complicada que la del 2008”, afirma Roig. Per afrontar el problema, afegeix aquesta responsable de l’entitat, caldrà “molta generositat, repensar estructures i fer noves aliances amb l’administració”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram