Segons uns dels intel·lectuals del País Valencià, “el catalanisme al País Valencià, històricament, ha fet mal”. No pretenc posar-me en contra de qui ha dit això, sinó contra els seus arguments. Perquè aquest pensament, per desgràcia, és molt comú entre els valencians.

Potser amaga alguna veritat? Descobrim-ho! L’afirmació de que “hem fet mal”, no es refereix a que nosaltres hem fet mal al País Valencià. Es refereix a que, amb l’excusa de l’existència del catalanisme, continuen encara manant els de sempre, que són els que realment estan fent mal. És a dir, els que manen, en època d’eleccions diuen que si no votem els seus (al PP), vindrà el dimoni catalanista. El resultat és que més d’un milió de valencians, corren acollonits a les urnes a votar al PP.

Però això és només un tema que es treu en època d’eleccions, perquè dia a dia, les relacions entre els Països Catalans van en augment.

L’última, el manifest de Tarragona, signat per tots aquells que ens havien dit que el catalanisme era el mal: elits empresarials, consellers i alcaldes valencians i principatins, amb majoria de càrrecs i simpatitzants del PP. Ho fan pensant en els seus interessos com a classe dirigent.

Però sense saber-ho, pensant en ofrenar noves glòries a Espanya, estan lluitant pels Països Catalans. Els catalanistes ho fem per un romanticisme idealista, mentre els altres ho fan per pragmatisme, només per pur interès econòmic.

Mentre la gent no sàpiga que és el catalanisme i que pretén, la por seguirà existint. El PP ho seguirà utilitzant en èpoques d’eleccions. El problema serà que els qui ens estimem el País Valencià ens arribem a creure eixe discurs. El problema no és el catalanisme, és la utilització que se’n fa del catalanisme, inventant i difamant, sense que els catalanistes tinguem mitjans o espais on explicarnos.

Per a acabar amb les difamacions que fan mal al País Valencià, no hem d’acabar amb el difamat (el catalanisme), cal acabar amb el difamant (el PP, l’espanyolisme). Perquè, vullguem o no, hi ha dos bàndols, de quin bàndol estem?

Per Cesc Silvestre / Enginyer mediambiental

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram