El CAP Gòtic, un cas d’edifici públic amb problemes de manteniment. Foto: Twitter (@CAPGoticNouJa)

Ciutat Vella és el districte amb més parc d’habitatge públic i on es concentra el més envellit de la ciutat. Part d’aquest parc té problemes de manteniment i, en alguns casos, s’ha convertit en objecte d’ocupacions problemàtiques, amb delinqüència inclosa. Un cas és el de l’edifici situat al 39 del carrer Nou de la Rambla, una promoció d’habitatge públic per a la gent gran en la qual es viuen situacions conflictives a causa de l’ocupació d’alguns dels pisos. Aquest no és l’únic problema, també s’hi suma una falta de manteniment dels espais comuns, que provoca una sensació de degradació al veïnat.

“Falta més atenció i no estaria malament que es fes algun tipus d’adequació”, apunta Àngel Cordero, d’Acció Raval, que lamenta una tònica general de degradació als edificis del barri. “S’han de posar mitjans contra les ocupacions perquè són habitatges públics i fan falta per a les persones que ho necessiten. Ja en tenim prou amb els especuladors en general, que només ens falta que als habitatges públics hi hagi dinàmiques similars”, assegura l’activista veïnal.

Al Raval també hi ha un cas històric que és el de l’edifici situat al 9 del carrer de l’Om. En aquest bloc conviuen habitatges públics i habitatges privats. Fa unes setmanes els Mossos van executar el llançament d’un dels pisos ocupats i van trobar-hi una plantació de marihuana al seu interior. També són constants les queixes de problemes de destrosses i d’amenaces als veïns. “Aquest és un cas històric i fa moltíssims anys que té problemes. Van patir situacions complicades per uns ocupes que també traficaven”, explica Cordero.

PROBLEMES AL GÒTIC
Més enllà del Raval, aquests problemes també afecten altres barris de Ciutat Vella, com és el cas del Gòtic. Un cas de degradació, segons expliquen des de l’Associació de Veïns i Veïnes, és el de l’edifici on se situa el CAP Gòtic, que ja té una nova ubicació per d’aquí a un temps. “No es fa manteniment i contínuament es tanquen consultes quan els hi cauen les aigües fecals”, explica Teresa Picazo, de l’entitat veïnal. Picazo explica que és un edifici construït fa anys pel Patronat de l’Habitatge i que no s’ha conservat de forma adequada. “És greu perquè acull un Centre d’Atenció Primària i ningú fa manteniment”, denuncia.

ERC VOL OBRES URGENTS
En la darrera Comissió de Drets Socials, ERC va fer un prec al govern municipal on demanava una rehabilitació urgent dels edificis municipals malmesos. “Volem que el govern agilitzi aquesta rehabilitació i que prioritzi els edificis amb problemes d’inseguretat, d’insalubritat i d’inaccessibilitat, i que faci un calendari realista”, assegurava la regidora Eva Baró. En aquest sentit, ERC creu que l’abandonament del manteniment acaba degradant els edificis i que això “afavoreix” les ocupacions conflictives.

La regidora d’Habitatge, Lucía Martín, per la seva banda, va deixar clar que són conscients del problema. “Per nosaltres és una prioritat perquè cal disposar d’uns habitatges adequats per a les persones que hi viuen”, assegurava. El govern també es mostra preocupat per l’estat de moltes finques, tot i que defensa que són casos aïllats. “No és la norma. Tenim 10.000 habitatges públics a la ciutat i la gran majoria no pateixen aquests problemes”, explicava Martín. Segons les dades de l’Ajuntament, en l’últim any i mig s’ha invertit mig milió d’euros en adequació d’habitatges, mig milió més en manteniment preventiu, 60.000 euros en actuacions en finques pendents de rehabilitació i s’han encarregat inspeccions tècniques en 23 finques.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram