hidratar mans

La incidència a Espanya és del 15% al 20% en els nens i de l’1% al 3% en els adults. Foto: Pexels

El 27 de novembre és el Dia Mundial de la Dermatitis Atòpica, una afecció dermatològica que cada vegada afecta a més persones en el món. L’objectiu d’aquesta commemoració és conscienciar que es tracta d’una malaltia inflamatòria crònica de la pell, que en tot just trenta anys ha augmentat extraordinàriament la seva incidència, afectant ja el 20% dels nens menors de set anys i el 10% d’adults. La incidència a Espanya és del 15% al 20% en els nens i de l’1% al 3% en els adults.

La dermatitis atòpica és una malaltia cutània que es caracteritza per una sequedat extrema, amb lesions vermelles i, a vegades, amb butllofes, que produeix una picor insuportable alterant la vida quotidiana de qui la pateix.

Els bebès, els principals afectats 

Aquesta afecció de la pell sol presentar-se en els bebès abans dels sis mesos i reproduir-se en “brots”, associats moltes vegades a situacions de canvis o de nervis. Encara que pot remetre en l’adolescència, la meitat dels afectats continua sofrint aquests brots en l’edat adulta.

És difícil explicar fins a quin punt aquesta afecció cutània trastorna la vida dels afectats i les seves famílies, ja que pot semblar que és «només picor». Però aquesta picor arriba a provocar trastorns del son, un caràcter inquiet o irritable, infeccions i, fins i tot, problemes a l’escola en els nens més grans. A més, pot anar acompanyada d’altres al·lèrgies, especialment alimentàries, o asma.

Quines cures necessita la pell atòpica del nen?

Els nens afectats per dermatitis atòpica tenen alterat el sistema immunitari de la pell i el mantell hidrolipídic que la recobreix i protegeix de la deshidratació i les agressions externes. És per això que, com explica Charo Martín, matrona oficial de Weleda España, cal evitar “tot allò que erosioni la barrera protectora i l’equilibri propi de la pell, com llanes, sabons, detergents, substàncies químiques (conservants, additius, excipients) dels productes tòpics o cosmètics”. Martín dona claus per al bany i la higiene dels més petits:

  1. És preferible el bany a la dutxa, ja que suavitza, relaxa i aporta flexibilitat a la pell, sempre amb aigua temperada i mai més de 10 minuts.
  2. Ensabonar amb la mà, sense esponja, per evitar la fricció.
  3. Utilitzar sabons suaus, d’origen natural i sense sulfats ni tensioactius químics.
  4. Assecar sense fregar i, amb la pell lleugerament humida, aplicar una suau cura hidratant que alleugi i nodreixi profundament, perquè la clau és que la pell mantingui la màxima hidratació possible

Escoles per aprendre a “gratar-se”

Com explicar-li a un nen que no pot gratar-se? És molt difícil, tret que li donis alternatives: pot alleujar la picor aplicant una pedra plana i fresqueta, o gratant un ninot en lloc de la seva pell. És una de les coses que s’ensenya als nens i als seus pares a les Escoles de la Dermatitis Atòpica (EDA), un projecte que duu a terme la Fundació de la Dermatitis Atópica de la marca A-Derma.

La base d’aquesta iniciativa és que la cura adequada d’aquestes pells, la seva higiene i hidratació, milloren la salut i la qualitat de vida dels qui la pateixen i del seu entorn familiar i més pròxim. Per aquesta raó, existeixen aquest tipus d’escoles a diversos països. Actualment, hi ha Escoles de l’Atòpia en funcionament en diversos hospitals públics i privats de tot Espanya.

La Dermatitis Atòpica, una malaltia crònica

L’EDA “permet abordar la dermatitis atòpica des d’un punt de vista multidisciplinari i aconseguir que els pares de nens afectats entenguin la seva malaltia des d’un punt de vista molt més global i no limitat a l’èczema localitzat que puguin presentar en un moment donat. A més, suposa un espai en el qual, fora de la pressió assistencial diària, és més fàcil establir una relació de confiança amb els assistents, major que la que podem desenvolupar en el temps limitat de la consulta, el que resulta beneficiós per a tots, explica la Dra. Raquel Novo Lens, dermatòloga i responsable de l’Escola de la Dermatitis Atòpica de l’Hospital Universitari Montepríncipe (Madrid): “En general crec que, quan el pacient entén la seva malaltia, sap el que l’afecta i el que no, quan tractar-se i com fer-ho, perd les pors a les medicacions i realitza millor els tractaments, ja que compta amb les armes adequades a cada situació”.

“L’Escola de la Dermatitis Atòpica ve a resoldre un problema molt important que tenim en aquests moments: la falta de temps en les nostres consultes per a dedicar a les famílies amb una malaltia crònica com és la dermatitis atòpica”, afegeix el Dr. Raúl de Lucas, dermatòleg Cap de la Secció de Dermatologia Pediàtrica i responsable de l’EDA de l’Hospital Universitari La Paz de Madrid.

“L’EDA no és només informació, és educació, és a dir, canviem l’actitud davant la malaltia amb noves aptituds per enfrontar-se a ella”

“Durant les sessions de l’EDA podem parlar, discutir i exposar els conceptes més rellevants per a entendre la patologia i el seu tractament. Responem a una sèrie de preguntes que són les més freqüents en les nostres consultes i tot sota supervisió professional de pediatres i dermatòlegs amb un objectiu comú: educar al pacient. Aquests entenen millor la dermatitis atòpica, adquireixen eines per a tractar de forma més eficaç i autònoma la malaltia, deixen enrere pors i prejudicis, no se senten sols (hi ha moltes famílies com ells)… Aquests pacients pateixen menys, participen més i es controlen la seva malaltia molt millor que abans d’acudir. L’EDA no és només informació, és educació, és a dir, canviem l’actitud davant la malaltia amb noves aptituds per a enfrontar-se a ella”, conclou.

bellezaactiva.com | @bellezaactiva / AMIC 

WhatsAppEmailXFacebookTelegram