Dona comprant supermercat

Hi ha quatre aliments que han disminuït notablement els residus de pesticida. Foto: Pexels

El Programa europeu de control coordinat (PCPA EU) se centra a analitzar la presència de residus de pesticides en els aliments per tal d’elaborar informes. El 2021 aquesta anàlisi es va centrar en mostres aleatòries de 12 productes concrets: albergínies, plàtans, bròcoli, fongs cultivats, aranges, melons, pebrots dolços, raïm, oli d’oliva verge, blat, greix de boví i ous de gallina.

Aliments amb més pesticides

Segons recull l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), els resultats indiquen que en el 96,1% dels casos, les restes de pesticides estaven dins dels límits.

Els aliments seleccionats pel PCPA EU es mostregen cada tres anys per tal de poder comparar si les tendències són a l’alta o a la baixa. A continuació, podeu trobar els aliments que tenen més pesticides:

  • Aranja: 9,92% al 2021 – 1,74% al 2018
  • Pebrots dolços: 3,44% al 2021 – 2,44% al 2018
  • Plàtans: 2,26% al 2021 – 1,67% al 2018
  • Fongs cultivats: 2,18% al 2021 – 1,18% al 2018

D’altra banda, aquest són els quatre aliments que han disminuït el nivell de residus de pesticides respecte al 2018:

  • Ous de gallina: 0% al 2021 – 0,11% al 2018
  • Oli d’oliva verge: 0,29% al 2021 –  0,61% al 2018
  • Melons: 1,29% al 2021 – 2,22% al 2018
  • Bròquil: 1,66% al 2021 – 2,03% al 2018

No hi ha perill

L’Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) ha assegurat que la possibilitat que la salut dels consumidors estigui en perill a causa de l’exposició a pesticides és baixa, segons recull l’OCU.

Com reduir la ingesta de pesticides?

  • Pelar les fruites i verdures
  • Netejar la fruita i verdura amb aigua durant més d’un minut
  • Neteja fulla per fulla en el cas d’enciams, bledes i espinacs
  • Menjar fruita i verdura de temporada
  • L’agricultura ecològica és una bona alternativa
WhatsAppEmailXFacebookTelegram