El Programa europeu de control coordinat (PCPA EU) se centra a analitzar la presència de residus de pesticides en els aliments per tal d’elaborar informes. El 2021 aquesta anàlisi es va centrar en mostres aleatòries de 12 productes concrets: albergínies, plàtans, bròcoli, fongs cultivats, aranges, melons, pebrots dolços, raïm, oli d’oliva verge, blat, greix de boví i ous de gallina.
Aliments amb més pesticides
Segons recull l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), els resultats indiquen que en el 96,1% dels casos, les restes de pesticides estaven dins dels límits.
Els aliments seleccionats pel PCPA EU es mostregen cada tres anys per tal de poder comparar si les tendències són a l’alta o a la baixa. A continuació, podeu trobar els aliments que tenen més pesticides:
- Aranja: 9,92% al 2021 – 1,74% al 2018
- Pebrots dolços: 3,44% al 2021 – 2,44% al 2018
- Plàtans: 2,26% al 2021 – 1,67% al 2018
- Fongs cultivats: 2,18% al 2021 – 1,18% al 2018
D’altra banda, aquest són els quatre aliments que han disminuït el nivell de residus de pesticides respecte al 2018:
- Ous de gallina: 0% al 2021 – 0,11% al 2018
- Oli d’oliva verge: 0,29% al 2021 – 0,61% al 2018
- Melons: 1,29% al 2021 – 2,22% al 2018
- Bròquil: 1,66% al 2021 – 2,03% al 2018
No hi ha perill
L’Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) ha assegurat que la possibilitat que la salut dels consumidors estigui en perill a causa de l’exposició a pesticides és baixa, segons recull l’OCU.
Com reduir la ingesta de pesticides?
- Pelar les fruites i verdures
- Netejar la fruita i verdura amb aigua durant més d’un minut
- Neteja fulla per fulla en el cas d’enciams, bledes i espinacs
- Menjar fruita i verdura de temporada
- L’agricultura ecològica és una bona alternativa