Primera cursa adaptada Gòtic

Imatge de la primera cursa adaptada, que es va fer al Gòtic. Foto: Juanma Ramos

Persones com la Noemí Font (Gijón, 1981) han nascut per remoure consciències i provocar canvis. Fa uns mesos l’associació sevillana Carros de Fuego li va regalar la idea de muntar una cursa adaptada per a nens i nenes amb mobilitat reduïda, com la seva filla, l’Emma Joana.

Quan Font es va posar en contacte amb l’Ajuntament li van dir que “les criatures podien participar en la cursa inclusiva de la Mercè i que no passava res si no l’acabaven”, relata. “I tant que passa!”, denuncia. Tot plegat va acabar a Twitter i va començar a rebre un suport “inesperat” de molta gent. Entre “quatre dones motivades sense cap idea de muntar un esdeveniment” van moure cel i terra per fer possible, el passat 14 d’agost, la primera cursa infantil adaptada al Gòtic, a la Festa Major de Sant Roc. La premissa era clara: posar reptes que els nens i les nenes sí que poguessin assolir.

Aquest dissabte, a les 10 del matí entre l’avinguda de Roma i el carrer Calàbria, la cursa infantil adaptada arriba a la Festa Major de l’Esquerra de l’Eixample. “No estic a primera línia en l’organització d’aquesta prova. M’encarrego de les xarxes socials. Parla amb l’Anna”, em demana Font, mestra de pedagogia terapèutica (l’antiga educació especial) i que amb el seu alumnat es presenta com una “experta en ajudar”.

Que sigui una festa

Anna Vey (Barcelona, 1996) també és professora, en el seu cas d’Educació Física i Primària, i segueix la tradició familiar d’organitzar activitats per a la Festa Major del barri. “Hem incorporat algunes propostes de les famílies”, explica Anna Vey. Així, hi haurà quatre distàncies (10, 20, 30 i 40 metres) i la cursa afegeix activitats, tallers i actuacions. L’objectiu és “convertir la prova en una festa”, afegeix.

L’ECOM, un moviment impulsat per persones amb discapacitat física, hi farà un taller de dibuix amb la boca i el peu per prendre consciència de les dificultats a què han de fer front moltes persones en la seva vida quotidiana. També hi participarà l’escola de dansa i música Elisenda Tarragó i l’speaker serà Àlex Parreño, “un gran fitxatge”, celebra Vey.

“Ja pensem en la cursa del 2022, que volem fer sense límit de dorsals. Ara no tenim prou eines ni recursos per plantejar-la per a més de 40 participants i les restriccions per la covid-19 ens limiten”, lamenta aquesta veïna.

“Organitzem una prova adaptada a les seves característiques. Són protagonistes. No és un ‘pobrets i pobretes, feu el que pugueu’. No. Els exigim que donin el màxim”, insisteix en aquest cas Font. “No vull que la meva filla creixi pensant que és una pobreta. Sap que li costa pujar escales, però també que tothom té alguna dificultat”, conclou.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram