Veïna afectada no renovació contractes lloguer Collblanc

Una de les veïnes afectades per la no renovació dels contractes de lloguer al barri de Collblanc, davant del bloc. Foto: Roger Jiménez

El Sindicat de Llogateres de l’Hospitalet i el Grup d’Habitatge de Sants convocaven una roda de premsa a la plaça de Sants de Barcelona el passat 21 de març on denunciaven casos “d’assetjament immobiliari” a Collblanc, en concret al carrer Occident, i al barri de Sants de la capital catalana. Vity, portaveu del Sindicat de Llogateres hospitalenc, matisa al Línia que al número 14 del carrer d’Occident els propietaris “en realitat estan forçant la marxa dels veïns amb la negativa a renovar-los el contracte”.

En aquest cas concret, doncs, la propietat es nega a renovar el contracte dels llogaters, segons va explicar aquell dia la Laura, la darrera veïna de l’edifici a la qual la propietat ha demanat que abandoni el pis i que ja va patir un primer intent de desnonament suspès al darrer moment el mes de desembre. “Tots els veïns hem rebut un burofax de la propietat, les germanes García Goñi, on ens informen que no volen renovar el contracte perquè volen fer lloguers de temporada”, detallava davant dels mitjans de comunicació, afegint que “en realitat volen fer-hi pisos turístics”.

Negociació frustrada

Segons el Sindicat de Llogateres, la propietat del bloc de pisos no vol tractar directament amb els arrendataris i ha delegat l’administració de l’edifici en la immobiliària Finques Gassiot. “A través dels administradors estem intentant forçar una negociació col·lectiva, de moment sense èxit”, comenta el portaveu del sindicat hospitalenc.

Per la seva banda, l’empresa administradora de la finca denuncia que les propietàries van patir un procediment judicial amb llogaters per impagament “amb una brutalitat de mesos sense cobrar que es va allargar en el temps”. Martí Gassiot, advocat i representant de la propietat, afirma, en declaracions al Línia, que “hi ha un altre cas on la llogatera no paga el lloguer, però sí la hipoteca d’un pis de la qual n’és copropietària”.

Sigui com sigui, i per tal d’intentar negociar de manera col·lectiva, els veïns han creat la plataforma Occident 14, que avisa que sis dels 20 pisos ja es lloguen per habitacions “per treure’n més diners”. “Per què llogar per 900 euros al mes quan pots fer més habitacions i guanyar-ne 3.000 amb el coliving o habitatge compartit?”, denuncien a les xarxes. El veïnat afectat també ha constatat que els nous inquilins són sobretot estrangers que venen a fer turisme a Barcelona.

Pisos dividits en habitacions

També a les xarxes socials han publicat diversos anuncis del portal immobiliari Idealista on s’ofereixen lloguers d’habitacions per preus que oscil·len entre els 500 i els 700 euros mensuals. Una d’aquestes, reconvertida en un dormitori, era la meitat del menjador de l’antic pis de la Sandra, una de les veïnes que han marxat. “Després de vuit anys en què mai he deixat de pagar, el mes de novembre vaig rebre la notificació que el meu contracte finalitzava i ara em trobo que el meu antic pis està llogat per habitacions”, relata. “No em van donar cap opció a negociar-ne una renovació. Em van dir que la propietat volia recuperar el pis, sense cap explicació”, lamenta.

Una altra de les veïnes de la plataforma i del bloc, la Marta, hi viu amb la seva família des de fa nou anys i actualment paguen 900 euros al mes. En el seu cas, les propietàries els han comunicat que el mes de maig hauran de deixar el pis. “Vam fer una petició de renovació de manera conjunta, com a plataforma veïnal, però ens responen que només tracten els casos de manera individual”, comenta aquesta veïna, que de moment no vol marxar-ne.

Amb tot, sis dels 20 pisos ja han estat reconvertits en “falsos lloguers turístics emmascarats com a lloguers de temporada, gestionats per l’empresa Smart Living”, diu Vity, que conclou que “tot plegat són dinàmiques especulatives que contribueixen a la pujada de preus i a l’agreujament del fenomen de la gentrificació a l’Hospitalet i a l’àrea metropolitana de Barcelona”.

Gassiot, per la seva banda, critica el que titlla de polítiques de “limitacions, inseguretats jurídiques i imposicions” de les administracions, les quals, opina, “provoquen que es deixi de promoure habitatge de lloguer i de compra i es tensi el mercat amb un clar perjudici per a la ciutadania”.

Una modalitat sense regulació de preus

El lloguer d’habitacions per temporada és una modalitat que, segons el Sindicat de Llogateres, no està contemplada legalment i esquiva la regulació de preus, en vigor des del 16 de març d’enguany.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram