Kanaya Circ

Kanaya Circ posa èmfasi en el circ per desenvolupar habilitats motrius i socials entre el jovent. Foto cedida

El circ és una disciplina artística que permet desenvolupar un ventall molt ampli de tècniques i incidir en moltes qüestions, tant motrius com emocionals. Amb aquest esperit treballa Kanaya Circ, un projecte molt personal del cornellanenc Pol Vives, que des del 2016 s’esforça per difondre el circ entre la canalla d’arreu del país.

De fet, l’associació acaba de posar en marxa un projecte de circ social a Cornellà, l’Ara sí que circ, que té lloc a l’institut Maria Aurèlia Capmany i que s’emmarca en el Pla Director Comunitari de Sant Ildefons, tot i estar obert a alumnes de Secundària de tot el municipi. “És una alternativa a l’oferta típica d’activitats extraescolars”, defineix Vives. En un primer moment, aquest cornellanenc volia difondre el circ com una eina per millorar el benestar de les persones. I és que està demostrat que els adults que no van fer cap activitat física de joves tenen “certes mancances motrius”, recorda.

Tanmateix, no es pot deslligar l’aprenentatge motriu de l’emocional. “El circ és un moment per compartir i desinhibir-se, i per combatre les pors”, destaca Vives. Sense anar més lluny, aquest és l’esperit de l’Ara sí que circ, una experiència molt similar a la que van posar en marxa al barri de la Florida de l’Hospitalet amb el Circus Time, que el 2020 va rebre el prestigiós premi Zirkolika com a millor projecte de circ social de Catalunya. La idea és ensenyar circ als joves i que aquests, a més de tenir una extraescolar alternativa al tradicional futbol o bàsquet, puguin sentir-se còmodes.

A partir de la intervenció de Kanaya i de l’espai de confiança generat que fomenta la comunicació, poden sorgir problemàtiques que afecten els joves. És aquí on entren els educadors i treballadors socials, que gràcies a la màgia del circ i a la feina de Kanaya poden intervenir en situacions delicades que pateixen els participants. En el cas de la iniciativa que ara es posa en marxa al Maria Aurèlia Capmany, està previst que els educadors de carrer que fa mesos que ‘patrullen’ Sant Ildefons per oferir ajuda, orientació i propostes als joves del barri hi assisteixin.

Autoconeixement

Amb tot, Vives considera que el circ és una disciplina que permet aprofundir en l’autoconeixement d’un mateix. “Ajuda a mostrar com ens percebem a nosaltres mateixos”, afirma. A través d’ell es poden detectar pors i contribuir a la millora del benestar emocional.

Al fil d’aquesta qüestió, Vives comenta que Kanaya Circ desenvolupa un projecte amb famílies refugiades a Manresa, a través del qual s’intenta crear vincles amb la comunitat i afavorir la seva integració. “No pretenem formar equilibristes, l’important són els valors que n’extreuen”, assenyala Vives.

Mig miler d’alumnes

Actualment, Kanaya Circ compta amb sis formadors que imparteixen tallers de circ a prop de 500 persones en cursos regulars. I és que l’agrupació té una branca de formació molt marcada, a través del que denominen el Centre de les Arts en Moviment (CAM), que és la seva escola de circ, i els tallers que impulsen a centres cívics i escoles.

A més, Kanaya Circ col·labora amb els Castellers de Cornellà, amb qui comparteixen local d’assajos, tot i tenir la seva seu a prop de la biblioteca Marta Mata.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram