Parcs metropolitans

El contracte pel manteniment dels parcs metropolitans està dividit en quatre lots. Foto: AMB

Les grans empreses tornen a adjudicar-se un contracte milionari de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Així ho ha pogut saber el diari Línia a través de la plataforma de contractació pública de la Generalitat.

En total són tres les grans firmes que s’encarregaran del manteniment dels parcs metropolitans per un valor de més de 48 milions d’euros. Tot i que el contracte s’allargarà fins al 2026, la documentació estableix que, en cas de pròrrogues, els diners totals que rebran les empreses guanyadores podrien arribar a ser gairebé 60 milions.

El contracte inclou el manteniment de 15 parcs al sector del Llobregat nord, 14 al Llobregat sud, 14 al sector Besòs i 14 més en altres localitzacions.

Noms propis

Urbaser, PreZero i Grupo Raga. Aquestes són les tres empreses que s’han endut el concurs de l’AMB. Tanmateix, la que més part del pastís ha obtingut ha estat la primera de les tres companyies, la qual ha guanyat la gestió dels parcs del Llobregat nord i del Besòs i que s’endurà quasi 24 milions d’euros.

Qui són aquestes companyies? Qui hi ha al darrere? Tot i que cap d’elles pertany a l’Ibex-35, es tracta d’empreses que, d’una manera o d’una altra, hi estan vinculades.

Urbaser és una companyia especialitzada en la recollida de residus amb una forta presència a l’Estat espanyol. L’empresa està en mans d’un gran fons de capital risc anomenat Platinum, però el maig passat, segons assenyalava el diari Cinco Días, l’empresa de l’Ibex-35 FCC va intentar comprar-la.

Alhora, Urbaser, a través de la seva filial Movus, va obtenir 40,5 milions d’euros per gestionar el nou servei de bicicletes elèctriques compartides de l’AMB.

Per la seva banda, PreZero és una empresa filial del grup Schwarz. Aquesta companyia és la segona firma de supermercats més gran del món per darrere de Wallmart. Entre els supermercats que controla hi ha Lidl o Kaufland, i el seu propietari, Dieter Schwarz, és considerat l’home més ric d’Alemanya.

Per altra banda, PreZero va adquirir el desembre del 2021 la divisió de medi ambient a Espanya i Portugal de Ferrovial –de nou una empresa de l’Ibex-35– per 1.032 milions d’euros.

Finalment, Grupo Raga és una empresa que s’encarrega del manteniment de nombrosos parcs a tot l’Estat, com els de la ciutat de Màlaga o de Zamora. Tot i que l’empresa es va crear el 1970, el 2020 va ser adquirida per Alfinvest Capital, una societat liderada per Antonio Alfonso Avello.

Abans de fundar aquesta empresa d’inversió, aquest empresari havia ocupat càrrecs de responsabilitat a Ferrovial, ACS –empresa de Florentino Pérez i també de l’Ibex-35– i Goldman Sachs.

L’AMB i les grans empreses

L’AMB és una de les administracions que té més vincles amb les grans empreses. Dels 255 milions que l’organisme va destinar a concursos públics entre els anys 2016 i 2020, 58 –un 23%– es van quedar a les arques de set grans multinacionals. Es tracta d’ACS, FCC, Ferrovial, Grupo Constant Servicios, Mapfre, Sacyr i Coptalia.

Encara que cap d’elles s’ha adjudicat el contracte de manteniment dels parcs, FCC, Sacyr i Coptalia es van presentar al concurs.

Segons denuncia l’Observatori DESC, sovint aquestes empreses guanyen els concursos públics fent ofertes molt per sota del preu de sortida. De fet, pel que fa al manteniment dels parcs, el preu de sortida era de 58 milions d’euros, 10 més que el preu final.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram