mapa càmeres videovigilància

La Rambla amb el carrer Pelai és un dels indrets escollits per ubicar-hi les càmeres de videovigilància. Foto: Ajuntament de Barcelona

El sistema de control intel·ligent amb càmeres de videovigilància al centre de Barcelona arriba a la seva última fase. El 2019, l’Ajuntament de la ciutat feia públic un projecte que tenia com a objectiu instal·lar càmeres en 12 punts del districte de Ciutat Vella. Tot plegat s’emmarcava en el programa europeu Secur’Cities, una iniciativa conjunta entre la capital catalana i la ciutat de Lió per implantar “millores en la prevenció i la resposta davant d’incidents amb múltiples víctimes que el consistori va detectar arran dels atemptats terroristes del 17 d’agost de 2017”.

A més, el desplegament de càmeres suposava un salt important respecte a la situació de control de Ciutat Vella. La Guàrdia Urbana de Barcelona disposava, des de l’any 2005, d’un sistema de videovigilància conformat per 24 càmeres analògiques.

Aquell projecte, que començava fa tres anys, va generar molta controvèrsia, ja que estipulava que les càmeres de videovigilància funcionarien amb intel·ligència artificial i podrien fer reconeixement de cares. Tot i que en diverses ocasions l’Ajuntament de Barcelona ha assenyalat que tenir la tecnologia no vol dir fer-la servir, en les darreres actualitzacions del projecte no han desaparegut els aspectes més espinosos de la iniciativa.

Última fase

Dimarts passat, el projecte va arribar a la seva última fase, per la qual cosa d’aquí a pocs mesos entrarà en funcionament el sistema de videovigilància intel·ligent del districte del centre barceloní. Es tracta de la instal·lació i reubicació de 42 càmeres instal·lades en 12 punts.

Els dispositius d’última generació seran capaços de nombroses tasques que semblen extretes d’una pel·lícula de ciència-ficció. Podran classificar persones segons el gènere, l’edat, el tipus de roba, el color de la roba i si duen barrets, ulleres, motxilles o bosses. Alhora, segons queda indicat en la documentació, podran dur a terme una “detecció de la zona de la cara” i classificar cotxes, camions, motocicletes, bicicletes i el color dels vehicles. També podran classificar les “matrícules amb atributs”.

No seran les úniques funcions de tecnologia puntera. Les càmeres també podran detectar objectes i sons per classificar-los en “crits, explosions, trencament de vidres o trets”.

Finalment, els nous dispositius seran capaços de comptar persones a la via pública, fer “gestió de cues” i crear un “mapa de calor basat en el motor d’intel·ligència artificial”.

On seran les càmeres?

Tal com apareix reflectit en la documentació del projecte, els 12 punts on hi haurà les càmeres són en algunes de les vies més concorregudes de la ciutat.

Així, les zones escollides són la Rambla amb el carrer de Pelai, la Rambla amb la plaça de la Boqueria, la Rambla amb la plaça del Portal de la Pau, el carrer de Ferran amb el carrer de Rauric, el carrer de la Princesa amb la Via Laietana, el carrer de la Princesa amb el carrer de Montcada, entre la plaça de Catalunya i el Portal de l’Àngel, a la Rambla amb la plaça del Teatre, el carrer de l’Hospital amb el carrer d’en Robadors, el carrer de Riera Baixa amb el carrer de l’Hospital, la plaça de George Orwell i el carrer d’Avinyó amb el carrer dels Escudellers.

Altres càmeres semblants

Tal com publicava el passat mes de novembre el Línia, el projecte al centre de Barcelona no és l’únic d’aquest estil que s’està duent a terme a la ciutat. També en el marc de Secur’Cities, l’Ajuntament de la capital catalana va posar en marxa un projecte per instal·lar 17 càmeres intel·ligents al Passeig de Gràcia.

Alhora, aquesta mena d’iniciatives s’estan escampant per tota la regió metropolitana. Granollers, Lliçà d’Amunt i Montcada i Reixac han encarregat, per exemple, la compra de càmeres amb tecnologia intel·ligent capaces de llegir matrícules o de detectar objectes a la via pública. Per la seva banda, la Roca del Vallès ha comprat un “sistema de videovigilància amb capacitat d’anàlisi intel·ligent” que pot fer “recompte de persones, detecció facial” i alertar si hi ha “objectes abandonats”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram