Núria Parlon

Les xifres d’atur femení i de precarietat laboral demostren que les dones pateixen més risc de pobresa i vulnerabilitat social a l’àrea metropolitana, una greu situació de desigualtat que es va accentuar per les conseqüències socials i econòmiques de la pandèmia de la covid i de la guerra d’Ucraïna a tot el món. Conscients d’aquesta realitat i de la necessitat d’avançar en la igualtat d’oportunitats real i efectiva, des de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet vam veure la necessitat de posar en marxa un equipament integral que pogués aportar eines per combatre de manera eficaç les violències contra les dones, una prioritat indiscutible, i alhora per treballar activament en la millora de la formació i l’accés al mercat laboral, per trencar bretxes digitals i sostres de vidre, així com per donar suport al talent i a l’apoderament femení, molt en sintonia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’Agenda 2030 traçada per les Nacions Unides.

Així, el 4 de març del 2020 vam obrir les portes de La Ciba, espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista, amb l’objectiu de convertir-lo en un equipament públic referent en matèria de feminismes i de promoció i impuls de les polítiques públiques d’igualtat a nivell metropolità. En un centre pioner al país pel que fa a recursos per a la millora de l’autonomia personal en tots els camps de la vida i per establir aliances entre el sector públic i el privat amb l’objectiu d’impulsar noves propostes en el desenvolupament de la igualtat plena.

Situat a l’antiga fàbrica de colorants del mateix nom, es tracta d’un espai pensat per a totes les dones, amb més de 7.000 metres quadrats de serveis públics i recursos on poder investigar i promoure nous projectes pel bé comú i per trencar les desigualtats existents entre dones i homes. Un centre impulsat des de Santa Coloma de Gramenet amb una perspectiva metropolitana i alhora global, que situa les dones al centre de l’acció política i municipal, perquè elles són i seran les protagonistes que han d’encapçalar nous projectes basats en la innovació i l’economia social, solidària i feminista. Ens sentim molt orgulloses i orgullosos d’haver impulsat un equipament públic d’aquestes característiques, que estem a punt d’ampliar amb nous espais de coworking per a la innovació feminista. En aquest sentit, creiem que són necessàries més Cibes al món, per fer aquest necessari pas endavant cap a un nou model social i econòmic sostenible, al qual hem de convergir els municipis i que suposa un model més igualitari, just, solidari i respectuós amb el medi ambient.

Després de tres anys de funcionament de La Ciba, podem corroborar que aquest espai integral –aquesta habitació pròpia de les dones que proposava l’escriptora Virginia Woolf– ens està ajudant a avançar en l’horitzó dels ODS i l’Agenda 2030, a través de propostes i noves metodologies amb les quals estem executant polítiques públiques innovadores i centrades en la igualtat i el feminisme, que estan donant resposta de manera eficaç a les necessitats reals de les dones, anant a l’arrel dels problemes als quals ens enfrontem.

La Ciba és el reconeixement a les nostres antecessores i, alhora, el nostre llegat per a les que vindran

Des de La Ciba apostem per un nou paradigma de política pública feminista, que superi models assistencials i que promogui que les dones siguin protagonistes dels seus processos d’autonomia. Un model que les acompanyi de manera integral en els diferents moments del seu cicle vital. Això implica anar un pas més enllà i innovar en la tradició de les polítiques públiques, incorporant, de manera integrada, diversos eixos estratègics que responguin a un objectiu comú: superar les desigualtats estructurals i avançar en la consecució de la igualtat efectiva i la llibertat de les dones.

Un dels eixos prioritaris té a veure amb l’atenció integral i suport a les dones que estan en risc de patir o que ja pateixen violències, un problema de primer ordre que hauria d’estar al primer lloc de les agendes governamentals de totes les ciutats i pobles, i fer-ho sota el paradigma feminista. En aquest sentit, a través del CIRD (Centre d’Informació i Recursos per a Dones) i del CIRD Jove de La Ciba, prestem un servei d’informació, assessorament i atenció a totes les ciutadanes, especialment compromès a acompanyar els processos de recuperació de totes les dones adultes, adolescents i nenes que, al llarg de les seves vides, han patit o pateixen diverses expressions de les violències patriarcals, sigui a través de relacions afectives tòxiques, violències sexuals, ciberassetjament o en els casos d’atenció i acompanyament a dones en situació de prostitució, que concebem també com una expressió més de les violències pròpies del capitalisme patriarcal més salvatge.

Com a segon i tercer eixos estratègics hi ha els vinculats a la necessària transició cap a una economia innovadora, més sostenible i solidària, com marquen els ODS i l’Agenda 2030, en la qual les dones han de ser el centre i part activa del canvi, si volem un món i una societat millors, així com una economia en la qual el centre siguin les persones i no el capital. Partint d’aquestes línies de treball –que hem denominat Innovació en les polítiques públiques d’igualtat i feminismes i La Ciba, hub d’innovació i digitalització per a l’ocupabilitat de les dones: propostes d’actuació–, des del primer any de La Ciba hem posat en marxa, entre altres projectes específics, el de Dones Futur, el Campus Ciba o l’Observatori Ciba-Women Data Lab, els objectius compartits dels quals són incrementar la presència de les dones en entorns laborals especialitzats i amb gran demanda laboral, particularment en aquells àmbits emergents com són la digitalització, les tecnologies de les dades obertes o les economies verdes, i el fet de garantir la qualitat de la seva ocupabilitat.

I, finalment, des de La Ciba estem recuperant l’agenda i la genealogia feminista, com a quarta línia prioritària, per retornar a les nostres àvies, mares, tietes i veïnes l’enorme esforç que, de manera silenciosa però tenaç, han fet al llarg de moltes generacions per construir els barris de la nostra ciutat, liderant gran part de les lluites per aconseguir millores col·lectives. Les generacions joves de dones tenen a la seva disposició un espai propi per posar a l’abast de totes i tots més oportunitats que ens permetin construir el futur de manera igualitària. La Ciba és el reconeixement a les nostres antecessores i, alhora, el nostre llegat per a les que vindran.

Núria Parlon Gil, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet

WhatsAppEmailXFacebookTelegram