Núria Parlon

Fa pocs dies, la ministra d’Igualtat Ana Redondo va anunciar que pròximament es presentarà una proposta de llei per penalitzar els propietaris d’immobles destinats a l’explotació sexual de les dones –bordells o empreses que promouen la prostitució. Sens dubte, serà un avenç important, que s’inclourà al Codi Penal, per acabar amb la tracta amb fins d’explotació sexual en totes les seves manifestacions i dimensions. Com va avançar la ministra, caldrà oferir una alternativa de vida digna per a les 60.000 dones que estan en situació de prostitució al país. Al món local tenim programes integrals en marxa per a la recuperació de les dones en prostitució, atenent àmbits fonamentals com la formació ocupacional, la inserció laboral, l’assessorament legal i el suport psicològic i emocional, entre altres. Però abans d’entrar en els programes locals, cal partir d’una perspectiva general i històrica, i de conceptes arrelats que ens ajuden a entendre per què des de les ciutats ens preocupa i ens ocupa acabar, d’una vegada per totes, amb l’explotació sexual de les dones i infants.

Sabem que només passant a l’acció avançarem en la solució d’un greu problema estructural i històric que continua perpetuant les desigualtats i la discriminació de la meitat de la població. No partim de zero. Al llarg de la història, gràcies a la convicció i, sobretot, a l’acció de grans referents del feminisme com les sufragistes, hem conegut exemples d’activistes, com el de la Josephine Butler, que en contextos extrems van promoure grans avenços i millores en les vides de moltes dones víctimes del sistema de prostitució. En el cas de la Josephine Butler és molt remarcable la seva feina a favor dels drets de les dones prostituïdes i alhora la campanya política que va dur a terme entre el 1869 i el 1886 per derogar la Llei de Malalties Contagioses a Anglaterra, però també a l’àmbit internacional. Aquesta llei danyava, menystenia i cosificava dones prostituïdes i permetia l’empresonament de les dones en prostitució. Butler va denunciar la doble moral de la societat i també va combatre la prostitució infantil, va crear la Federació Abolicionista Internacional encarregada de combatre el tràfic de dones i infants per a l’explotació sexual i va obrir albergs socials per atendre les dones prostituïdes amb malalties venèries terminals. És una referent que ens inspira i ens dona pistes importants per creure que val la pena lluitar per la llibertat de les dones; que és possible aconseguir canvis que afavoreixin una agenda feminista que ajudi a erradicar totes les violències sexuals que pateixen les dones arreu del món, inclosa la prostitució.

Cal tenir ben presents les arrels de la tracta i la prostitució per a un abordatge realista. L’explotació sexual de les dones sempre ha estat promoguda i garantida a tots els sistemes econòmics i polítics. Les violències sexuals contra les dones, les quals s’han produït al llarg de la història, no són alienes als diferents sistemes de poder, els quals, malgrat ser dispars i fins i tot contraposats, sempre bevien de la mateixa arrel discriminatòria pel que fa a l’emancipació real de les dones. En aquests sistemes polítics, la dona i el seu cos són considerats un bé com qualsevol altre, o una possessió. Per tant, susceptibles de ser comprats, venuts o bé abusats, sigui al mercat de l’explotació sexual, per submissió cultural o al mercat de l’explotació reproductiva –els ventres de lloguer. En conseqüència, està clar que els perpetuadors i perpetuadores d’aquest ordre estructural establert o paguen per exercir violència sexual contra les dones, o se’n lucren o s’encarreguen de blindar la seva existència. I una societat basada en la compravenda de persones no és, ni de prop, la societat de progrés i de benestar cap a la qual hem d’avançar. Ans al contrari!

La igualtat real i efectiva, en benefici de tota la societat, arribarà amb la fi del sistema de prostitució

A Santa Coloma de Gramenet ens vam declarar municipi lliure de tràfic i explotació sexual de les dones, i considerem la prostitució com una de les expressions més cruentes de la violència masclista. Per aquest motiu, des de la posada en marxa de La Ciba estem treballant activament amb programes d’atenció i recuperació integral que aborden aspectes prioritaris com la prevenció, la sensibilització, la formació i l’atenció a les dones que volen deixar la prostitució o que l’han deixat. De fet, tenim un programa propi i específic –Programa d’atenció integral a dones en situació de prostitució– amb el qual acompanyem totes aquestes dones víctimes d’explotació sexual en la seva recuperació emocional i psicològica, en la seva formació ocupacional i inserció laboral i en l’assessorament legal. També disposem d’un recurs d’acollida –espai residencial– per a les dones que pateixen violències masclistes. Aquest acompanyament s’ofereix des de La Ciba, de manera coordinada amb l’empresa municipal Grameimpuls, per poder guiar les dones cap a una nova i esperançadora etapa professional.

Un aspecte a tenir en compte és que la prostitució és alhora un factor de vulnerabilitat i de discriminació addicional per a les dones. I és que les víctimes de l’explotació sexual no només són discriminades per ser dones. Alhora, existeixen factors com la pobresa, ser migrades, l’entorn social i les violències físiques i psicològiques que pateixen que cal tenir ben presents per poder dissenyar plans integrals que prioritzin l’acompanyament d’aquestes dones en el seu procés de recuperació. I fer-ho des d’una perspectiva holística, allunyada de la infantilització i del paternalisme assistencial, en la qual intervinguin tots els serveis públics necessaris i entitats socials que també tenen un paper cabdal en aquest procés d’inclusió a la societat de les dones que pateixen o han patit explotació sexual.

Un altre aspecte a tenir en compte és que la societat ha de deixar de blanquejar la prostitució –les Pretty Woman o putes felices que ens han volgut vendre el cinema o els mitjans de comunicació– i mostrar la crua realitat. Es tracta d’un negoci lucratiu i il·lícit, ja que vulnera els drets humans i atempta contra els drets i la dignitat de les dones. En aquest fil, cal alhora identificar els motius de per què aquestes dones es veuen abocades a exercir la prostitució. La majoria pateixen una situació social, econòmica i familiar molt difícil. Les dades obertes en les administracions públiques són crucials per poder dissenyar itineraris d’inserció sociolaboral eficaços, entre altres línies d’actuació, que facin realitat una inclusió plena.

En definitiva, des de les ciutats compromeses amb els drets humans tenim la convicció que la igualtat real i efectiva, en benefici de tota la societat, arribarà amb la fi del sistema de prostitució. Per tant, passem a l’acció i fem-ho possible!

Núria Parlon Gil, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet

WhatsAppEmailXFacebookTelegram