Estanis Alcover

L’any 2024, la biennal “nòmada” Manifesta 15 arribarà a Barcelona i la seva àrea metropolitana. Manifesta 15 abastarà, doncs, un territori molt extens, i es triangularà en uns quants vèrtexs: un node a prop del riu Besòs, que irradia cap a les ciutats de Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Mataró; un segon, al delta del Llobregat, entre el Prat, Cornellà i l’Hospitalet del Llobregat; i un tercer a la serra de Collserola. Són zones on s’estan duent a terme grans transformacions urbanes que definiran la forma de vida de les generacions futures; aglutinen reptes urgents i incorporen debats contemporanis sobre el futur de les ciutats.

Els preparatius ja estan en marxa. L’antiga seu de l’editorial Gustavo Gili, al centre de la ciutat comtal, s’erigirà en veritable Ajuntament (organisme social i individual) i farà d’enllaç dels tres nodes, connectant en temps real les activitats de la zona per a la promoció de la Carta Magna ecosocial. L’edifici ja és un laboratori on s’exposen i s’exposaran els “treballs i jornades” dels participants en la biennal i on cada visitant podrà tenir un paper actiu al voltant dels tres temes que articulen els líders del territori: com imaginar un futur, quines eines tenim i com gestionar els conflictes dins del municipi.

Segons la directora del Manifesta 15, Hedwig Fijen, es treballa amb la curació col·lectiva de Manifesta 1 i perfils interdisciplinaris de Manifesta 12, fent que els ciutadans entenguin quins temes clau volen abordar les ciutats on treballen. La sinergia de professionals locals i interns s’entén com a bàsica, d’aquí que l’organització seleccioni els participants a partir d’aquells investigadors que s’han distingit en l’àmbit interdisciplinari entre art i ciència i han tractat temes ecològics i socials d’abast global.

En què contribuirà Badalona –un dels grans municipis que hi dona suport– a Manifesta 15 des del punt de vista arquitectònic, urbanístic i social?

Pel que he pogut saber, Manifesta 15 pretén impulsar una nova idea institucional, creant un marc que incorpori tant la ciutat de Barcelona com les deu ciutats de la seva àrea metropolitana, abordant temes ecosocials actuals i presentant solucions. La intenció és impulsar nous models de treball col·lectiu per a projectes compartits en els àmbits de l’urbanisme, l’educació, la mediació i les intervencions artístiques entre comunitats dels afores de Barcelona i més enllà. Francament, uns objectius tan ambiciosos com necessàries seran les seves conclusions.

Segons el seu web, Manifesta 15 funcionarà en espais en desús de la regió metropolitana que són representatius de l’enfocament temàtic i conceptual de l’edició. El focus d’atenció serà la pol·linització encreuada entre les comunitats dels municipis de l’àrea metropolitana i la província de Barcelona mitjançant intervencions artístiques i projectes comunitaris. Algunes de les accions que es treballaran van encaminades a implementar processos de col·laboració a tota l’escena cultural (incloent-hi públics rurals i urbans en projectes descentralitzats), crear més transparència en el paisatge cultural, focalitzar més en temes mediambientals i enfortir els projectes comunitaris.

Durant la biennal, els projectes als diferents municipis seran part del programa principal. Aquests programes i projectes diferiran per municipi i s’anunciaran l’abril del 2024.

Fora bo conèixer què estan preparant l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, i el seu consistori per a aquesta activitat. Hi conviden les entitats i professionals badalonins a fer aportacions? En què contribuirà Badalona –un dels grans municipis que hi dona suport– a Manifesta 15 des del punt de vista arquitectònic, urbanístic i social? Què pretén Badalona per al futur del territori, propi i metropolità?

Esperem amb interès les explicacions que ens donarà l’alcalde, sense gaire demora.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram