Núria Parlon

Tenim raons i dades per ser optimistes: la proporció de dones investigadores al país ha arribat al 41%. Aquesta xifra podria ser encara millor si hi hagués més representació femenina en alts càrrecs al sector i si en camps d’avantguarda com la intel·ligència artificial no només hi hagués un 22% de representativitat –que significa que només una de cada cinc professionals són dones. Les dades més positives són, indubtablement, fruit de grans avenços que han significat les legislacions i mesures materialitzades des dels governs progressistes. És un fet, per tant, que avancem en el necessari camí de la igualtat, també en la ciència, però aquest recorregut no està exempt d’amenaces.

A la falta d’inversió que continua patint tota la comunitat científica del país se li afegeixen aspectes que romanen en la societat, com la dificultat per conciliar vida laboral i personal, així com les traves i la discriminació que pateixen moltes dones en entorns directius massivament patriarcals. Així mateix, l’encara manca de participació de les nenes i les joves en els estudis i professions STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques), amb una clara demanada laboral, és també una limitació que cal combatre des dels governs locals i des de la gestió de la igualtat d’oportunitats i el foment de la llibertat d’elecció dels estudiants. Des dels ajuntaments podem i hem de tenir un paper molt proactiu per revertir tendències, amb mesures valentes i molta pedagogia, des de la infància i l’adolescència, amb la coeducació com a assignatura pendent, alhora que repte i oportunitat fonamental.

En el marc del recent Dia Internacional de les Dones i les Nenes a la Ciència, el passat 11 de febrer, vam poder assistir a diferents campanyes informatives i programació d’activitats en l’àmbit local, metropolità, autonòmic i estatal, en reconeixement del paper que desenvolupen les dones a la comunitat científica i la tecnologia, i per promoure l’accés de les dones i les nenes a l’educació, la capacitació i la investigació en els àmbits de les STEM. La tasca de visibilitzar les dones que són referents en els seus àmbits professionals o que han fet contribucions clau per a la història de la humanitat –i sovint invisibilitzades– és imprescindible, però s’ha de fer durant tot l’any. Cada dia hauríem de reivindicar l’#11F. Tots i cadascun dels dies de l’any hauríem de donar a conèixer exemples de dones científiques inspiradores, als mitjans de comunicació, a les escoles, als instituts… Per generar vocacions i apropar diferents àmbits de la ciència a les nenes i adolescents d’una manera apassionant.

A Santa Coloma de Gramenet, més enllà de commemorar el necessari Dia Internacional de les Dones i les Nenes a la Ciència, amb un ampli programa d’activitats, treballem tot l’any per assolir la igualtat real i efectiva, entre els homes i les dones, tenint en compte que la ciència i la innovació han de formar part d’aquest avenç cap a un món i una societat millor per a tothom. Des de les polítiques d’igualtat estem posant una mirada i estratègia holística en totes les accions que desenvolupem amb l’objectiu de trencar bretxes de gènere –com la digital– i a partir de tres eixos fonamentals. El primer eix consisteix a apropar a les escoles i instituts les branques STEM d’una manera atractiva i lúdica, a partir de tallers que organitzem des de l’equipament de La Ciba. Part d’aquests tallers vinculats, per exemple, a les arts escèniques, els dediquem a donar a conèixer la genealogia de dones que han fet història amb els seus descobriments científics. La finalitat és presentar diferents branques de la ciència, la investigació i la innovació com quelcom divertit i engrescador.

Des dels ajuntaments podem i hem de tenir un paper molt proactiu per revertir tendències

Des dels ajuntaments, per tant, podem potenciar i promoure la participació de les nenes i adolescents en la ciència i la investigació, en concret en les branques STEM, amb un propòsit indiscutible: poder avançar cap a un món més just, solidari i igualitari, en el qual la visió d’elles és imprescindible. I el foment de les STEM entre les nenes i joves forma part també de l’estratègia dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’Agenda 2030 que, traçats per les Nacions Unides, són clau per avançar cap a un món i territoris sense desigualtats, amb menys pobresa i on el benestar de totes les persones sigui una realitat. Volem, en definitiva, que les dones deixin de ser minories en àmbits com la informàtica, la tecnologia de la informació digital, la física, les matemàtiques i l’enginyeria, ja que són camps que estan impulsant la revolució digital i, per tant, generant molts llocs de feina amb futur.

Una segona línia d’actuació a Santa Coloma és la tasca que impulsem de formació de les dones en noves tecnologies també des de La Ciba, per trencar amb la bretxa digital existent, amb una doble intenció: proporcionar-los més oportunitats d’accés al mercat laboral a partir de l’aprenentatge de les eines digitals i alhora garantir el seu dret de ciutadania en un món on l’administració electrònica ja és una realitat.

La tercera línia d’actuació la desenvoluparem a partir de la posada en marxa de la segona fase de La Ciba, on volem fer acompanyament a nova emprenedoria vinculada a l’economia circular, social i feminista. En aquesta fase posarem el focus en les noves tecnologies per acompanyar noves propostes empresarials vinculades a les branques STEM i facilitarem eines com el disseny i la impressió en 3D, entre altres, així com tots aquells avenços i eines que podem incloure en un equipament públic per fomentar el lideratge de les dones, trencant barreres i empoderant-les.

Continuarem posant el focus en les millors pràctiques, estratègies i solucions per reforçar els llaços entre la ciència, la política i la societat, en clau feminista, encaminats a un millor futur per a les nenes i adolescents. Les hem de convèncer que poden ser el que vulguin ser: astrofísiques, biòlogues, matemàtiques, gestores de projectes I+D, enginyeres industrials… El treball i l’esforç de les persones i institucions per visibilitzar el paper de les dones en la ciència també incidirà, segur, en la lluita contra les desigualtats dels territoris i, per tant, en poder aconseguir una societat millor per a totes i tots.

Núria Parlon Gil, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet

WhatsAppEmailXFacebookTelegram