Eva Baró

La preocupant disminució de les reserves d’aigua a Catalunya, amb embassaments en mínims històrics i amb les restriccions per sequera més a prop que mai, fan que Barcelona i la seva àrea metropolitana no puguin mirar cap a un altre costat: la sequera s’ha convertit en un desafiament imminent que exigeix una resposta decidida i clara. Les dades recents posen de manifest una vulnerabilitat crítica davant les fluctuacions climàtiques. Per això, és més urgent que mai que l’Ajuntament de Barcelona prengui una actitud de lideratge i no miri cap a un altre costat.

La setmana passada, Esquerra Republicana de Barcelona vam proposar un conjunt de mesures d’estalvi i d’eficiència per tal de reduir el consum d’aigua potable present i futur per garantir la resiliència de la ciutat davant futurs períodes de sequera. D’una banda, proposem una ordenança per tal que els habitatges de nova construcció, les grans rehabilitacions i les instal·lacions d’elevat consum hídric incorporin sistemes d’aigües grises i pluvials per estalviar el 30% del seu consum. Això no només reduirà significativament el consum d’aigua potable, sinó que també prepararà la ciutat per afrontar futures crisis hídriques.

La sequera s’ha convertit en un desafiament imminent que exigeix una resposta decidida i clara

Alhora, també plantegem implementar incentius econòmics per a la reducció del consum, crear un registre de grans consumidors d’aigua i dur a terme accions de sensibilització per a la reducció de la demanda d’aigua. Per a ERC, tot això és fonamental per fomentar una actitud de consciència i una cultura d’estalvi de l’aigua, crucial en una època on cada gota d’aigua és essencial.

D’altra banda, Barcelona té una important assignatura pendent en l’aprofitament de l’aigua freàtica (és a dir, provinent del subsol, on n’hi ha molta) i regenerada. Són recursos alternatius que permetrien prescindir completament de l’ús d’aigua potable en la neteja, el reg de parcs i jardins o les fonts ornamentals. Avui, només un 28% del consum d’aigua de l’àrea de Medi Ambient (la que s’encarrega d’aquests usos) es fa amb aigua freàtica i regenerada. Proposem ampliar l’actual xarxa d’aigua freàtica i regenerada per tal que l’any 2030 s’arribi a cobrir el 100% del servei. Això permetria estalviar un 70% dels gairebé 4 milions de m³ d’aigua que va gastar l’any passat aquesta àrea.

L’acció immediata és clau per afrontar la crisi actual, però aquest conjunt de propostes també estableixen les bases per a un futur sostenible. El lideratge de Barcelona en la gestió de l’aigua no només és essencial per a la mateixa ciutat, sinó que estableix un model reproduïble per a altres ciutats. Només mitjançant una acció coordinada i una clara determinació, Barcelona podrà superar aquest desafiament i construir un futur on l’aigua sigui un recurs accessible i sostenible per a tothom.

Eva Baró, presidenta d’ERC Barcelona i regidora a l’Ajuntament

WhatsAppEmailXFacebookTelegram