stolpersteine LH

Acte d’homenatge a un veí del carrer Parral. Foto: Línia 

L’Hospitalet ja compta amb les seves primeres stolpersteine, les famoses llambordes que l’artista alemany Gunter Demnig ha col·locat arreu del món per recordar les víctimes del nazisme. Dissabte dia 25 se’n van col·locar fins a 11 a la ciutat, durant un intens matí que va ser possible gràcies a l’impuls del Museu i del Memorial Democràtic de la Generalitat, així com dels alumnes de l’institut Mercè Rodoreda, els encarregats de llegir -i en alguns casos, fins i tot de col·locar llambordes- la biografia de cadascun dels represaliats pel nazisme. “En el futur podreu dir que heu participat en un dia històric com aquest”, els deia, una vegada i una altra, el director del Museu, Josep Maria Solías, que va dirigir la instal·lació de les stolpersteine, que significa ‘pedra que fa ensopegar’.

 

Aquestes llambordes formen part d’una iniciativa que Demnig va posar en marxa a Berlín el 1996 i que ja n’ha instal·lat gairebé 100.000 a tot el món. A Catalunya el projecte és gestionat pel Memorial Democràtic, que és qui n’autoritza la col·locació. De fet, s’espera que en els pròxims anys se’n posin més a l’Hospitalet, on hi ha comptabilitzats fins a 67 veïns que van ser deportats als camps nazis, i que van ser recordats durant la primavera en una exposició al Museu. Aquests elements són col·locats a terra i porten una placa daurada amb el nom de la víctima, l’any de naixement i quan va ser deportat als camps nazis, a més de la seva data de defunció.

Les 11 llambordes

L’acte central de la jornada d’homenatge va tenir lloc al matí a la plaça Espanyola, amb la presència de representants municipals i familiars de les víctimes, que es van mostrar emocionats per l’acte de col·locació de les llambordes. Les 11 que se’n van col·locar dissabte recorden els hospitalencs Manuel Fernández Torres, Miguel Uriarte Uribe, Eugeni Querol Puyo, Manuel Alfonso Ortells, Eloy Ferrer Díaz, José Vives Campos, Manuel Vives Campos, Félix Quesada Herrerías, Ciriaco Quesada Torreblanca, Josep Masip Garrich i Ferran Polo Tapias.

stolpersteine LH 2

Una llamborda que recorda a un dels veïns represaliats. Foto: Línia L’H

Aquests, però, no seran els últims que siguin recordats a través de les llambordes. “En seguiran més, perquè va haver-hi 67 veïns de l’Hospitalet que van anar a parar a camps de concentració”, va remarcar Solías durant la ruta.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram