canigó

Edifici sinistrat del carrer Canigó. Foto: Jordi Pujolar/ACN

Un centenar de famílies de l’illa dels carrers Canigó, Llefià i Ausiàs Marc de Badalona continuen sense poder tornar a casa després de l’esfondrament del número 9 del carrer Canigó , on van morir tres persones el passat 6 de febrer. La pràctica totalitat dels veïns, però, ha trobat alternatives d’habitatge, ja sigui amb recursos propis, amb l’ajuda d’amics o familiars o a través del decret d’emergència municipal, per mitjà del qual s’han pagat les despeses d’allotjament durant deu setmanes a les famílies que ho han sol·licitat. Actualment, hi ha encara cinc famílies allotjades en pensions i s’ha pogut trobar una solució més o menys estable per a quatre d’elles. Una de les famílies, però, ha quedat al carrer.

Segons ha detallat el consistori, es tracta d’una família que “no té documentació”. La dona adulta d’aquesta unitat familiar, a més, no tenia contracte de lloguer del pis on vivia, al carrer Ausiàs Marc i tampoc estava empadronada a l’habitatge que es va haver de desallotjar per risc de col·lapse.

L’Ajuntament es defensa

“L’Ajuntament ha pagat durant deu setmanes tot el que permetia legalment el decret”, es justifica el consistori. Pel que fa a les altres quatre famílies allotjades en pensions a la finalització de la cobertura del decret d’emergència municipal, tres tenen assignat un dels pisos cedits per la Generalitat i una quarta família queda sota el praigua de Serveis Socials.

La portaveu d’En Comú Podem a Badalona, Aïda Llauradó, explica la família afectada és una mare amb un nadó d’un any i un nen de 15. “El PP els ha deixat tirats mentre no poden tornar a casa seva. El que estan fent és inhumà, una vergonya”, ha etzibat. Llauradó exigeix a l’alcalde, Xavier Garcia Albiol, que es mantingui l’allotjament provisional a les famílies.

De fet, els comuns parlen també d’una segona família afectada i que pernocta a la parròquia del barri. Segons l’Ajuntament, però, aquest cas no forma part del conjunt de famílies allotjades en pensions perquè des d’un primer moment van rebutjar-ho. “Tenen ingressos i no han sol·licitat ajut per a allotjament”, detalla el consistori.

Onze pisos de la Generalitat

En total, durant aquest procés la Generalitat ha cedit a l’Ajuntament de Badalona onze pisos per a la crisi de l’illa Canigó. D’aquests, s’han adjudicat nou a famílies que ho han necessitat, mentre que els altres dos encara no s’han lliurat formalment al consistori a falta de possibles arranjaments que calgui fer. Dels nou pisos adjudicats, ja hi ha set famílies que hi viuen i les altres dos estan en procés de poder-s’hi instal·lar.

Els veïns del número 11 ja poden tornar a casa

D’altra banda, el tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Badalona, Daniel Gracia, ha anunciat aquest dijous a la tarda a través de la xarxa social X que el consistori ha citat avui mateix els veïns del número 11 del carrer Canigó per comunicar-los que “un cop apuntalats de forma aèria els habitatges, poden tornar a casa seva”.

En una segona entrada a la xarxa social ha afegit que actualment s’està treballant per apuntalar els habitatges del número 116 del carrer Ausiàs Marc. Ara per ara, les tasques estan acabades en un 40% i la previsió és que la setmana vinent els tècnics municipals puguin valorar si els veïns poden tornar a casa seva.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram