Pepe de la tenda RiffRaff

El Pepe, envoltat de relíquies musicals. Foto: Línia

Si demà haguessin d’enviar una sonda a l’espai amb una selecció de la millor música de les últimes dècades, i així deixar testimoni etern de la cultura humana, podrien agafar la botiga Riff-Raff Discos, encabir-la tal qual en una nau i enviar-la a creuar l’univers com un digne ambaixador terrestre.

I és que aquesta petita botiga, adossada al Mercat del Centre de l’Hospitalet i regentada per Pepe Dana, s’ha fet un nom en el panorama cultural local per l’àmplia oferta de música, cinema i literatura relacionada. “Soc molt eclèctic, aquí tinc des de sarsuela fins a death metal”, diu el Pepe al diari Línia. Enguany celebra 10 anys, i l’11 de novembre va organitzar una trobada sobre els Beatles a l’Espai la Figa, tot i que hi ha previstes més activitats.

L’afició per la música li ve de lluny al Pepe. “M’hi vaig enganxar mirant de petit una peli d’Elvis a Televisió Espanyola”, recorda aquest col·leccionista. Amb els anys, el cuc per la música i el cinema va anar a més i va passar a ocupar una part important de la seva vida. I mentre parla, rememora aquells viatges en cotxe de vacances cap al poble dels pares, a Sevilla, sentint els mítics Medina Azahara, ja que al seu pare li agradava el flamenc i ell sentia predilecció pel rock, i posar aquest grup cordovès –que beu dels dos gèneres– era una manera d’arribar a una entente cordiale musical en un trajecte que solia durar moltes hores.

Clientela fidelitzada

La fama del Pepe en el món dels discos a l’Hospitalet prové del seu pas per la botiga de Gong Discos de la Farga, que va tancar. Va ser llavors quan va tirar pel dret i va decidir obrir Riff-Raff Discos. “He fet de la meva passió la meva feina”, celebra.

Una dècada més tard, i després d’haver passat per diferents locals del barri del Centre, Riff-Raff s’ha consolidat com un epicentre per als melòmans. L’establiment té relíquies com ara un vinil d’Elvis de més de 50 anys i primeres edicions de discos de Nirvana i La Polla Records. De fet, el Pepe destaca per aconseguir les peticions més enrevessades dels clients. Ho comprovem durant la conversa, amb un degoteig de fidels que li pregunten sobre alguna novetat en concret o fan alguna compra. Entre ells, una parella que ve de Barberà expressament a aquest establiment, o un noi de Barcelona autor d’un llibre de poesia que el Pepe té als prestatges. “Hi ha gent fidel que ve gairebé cada dia i parlem de tot”, assenyala el Pepe, que reconeix que li agrada molt quan algú entra sense saber ben bé què vol i ell els ha d’aconsellar. I és que botigues de discos com aquesta ja no en queden gairebé a la metròpoli, tot i que també cal remarcar que les que han sobreviscut viuen, sobretot a Barcelona, una segona joventut.

El nom no fa la cosa

I d’on vé el nom de la botiga? Què vol dir Riff-raff? El Pepe diu que té més d’un sentit. Si bé en anglès l’expressió fa referència a tot allò que és als marges –com molts dels discos que ven–, també és el nom d’una pel·lícula de Ken Loach, un cineasta que admira.

De fet, el Pepe, juntament amb Javier Pérez-Vico, ha escrit el llibre Aislados en el cine, que va presentar al Festival de Sitges i que ja va per la segona edició.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram