Taller Homes

Les sessions començaven al març i acabaran al juliol. Foto: Ajuntament

El gènere determina la nostra manera de ser i d’actuar. Si vols ser un home normatiu, has de ser fort, valent i no mostrar-te vulnerable. Si vols ser una dona normativa, en canvi, has de ser sensible, femenina i presumida. Però segons Joel Audí, psicòleg, integrador social i expert en homes, masculinitat i violència, “aquests mandats de gènere no només vertebren les nostres identitats, sinó que també edifiquen les desigualtats entre els gèneres”. “Per això, si el que volem és desfer aquestes desigualtats, és necessari revisar aquests estereotips, sobretot interpel·lant la població masculina per fer-los reflexionar sobre la seva forma de ser homes”, afegeix.

En aquesta línia, Audí està impartint el taller Homes en transformació a Barberà del Vallès, que busca donar eines als homes per tal que construeixin un nou concepte de masculinitat. “Aquesta iniciativa vol ser un espai de reflexió i de canvi a través de l’intercanvi d’experiències, de pensaments i del contacte amb les emocions”, explica Audí, que recorda que va ser l’Ajuntament qui li va traslladar la proposta.

En la recerca del canvi

Les sessions, organitzades per l’Oficina de Polítiques de Gènere, començaven al març i s’allargaran fins al juliol. “En les dues primeres hem tocat temes com les relacions afectives i en les tres que queden per endavant tractarem la sexualitat, els privilegis masculins i la redefinició del poder”, explica Audí. Tot plegat, amb l’objectiu d’aconseguir que els homes “se sentin responsables de les desigualtats i que això els desperti la necessitat de fer canvis en si mateixos que després puguin transmetre al seu cercle”, afegeix el psicòleg.

En Carlos Pérez és un dels deu homes que s’han apuntat al taller i assegura que l’experiència és “totalment recomanable”. “Quan estàs en el més alt de la piràmide de privilegis perquè ets un home blanc, hetero i cis, és difícil veure-hi més enllà”, explica. En el seu cas, arran d’aquestes sessions s’està adonant d’algunes actituds masclistes que tenia. “Ser-ne conscient és el primer pas per canviar”, considera Pep Muntan, un altre participant.

Tant Pérez com Muntan van apuntar-se a la iniciativa perquè tenien interès per les noves masculinitats i després de les primeres sessions reconeixen estar sorpresos per la quantitat d’homes de 50 i 60 anys que han volgut participar. “Posen sobre la taula temes molt interessants, com les dificultats per expressar emocions o per parlar de certes coses”, diu Pérez.

Tot i que ambdós testimonis tenen voluntat de treballar per la igualtat, asseguren que arribar-hi encara està lluny. “Quan et diuen que tens una actitud masclista t’ho prens com un atac en comptes de reflexionar”, diu Pérez. “A més, els homes més masclistes no venen per iniciativa pròpia a aquestes trobades”, afegeix Muntan. Però, sigui com sigui, creuen que fer tallers com aquests és important. “Et serveixen per obrir els ulls en molts aspectes”, conclou Pérez.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram