Ajuntament de Barcelona

La disputa entre Colau i Collboni amenaça l’estabilitat del govern municipal. Foto: Ajuntament de Barcelona

La decisió de Jaume Collboni de sortir del govern municipal de Barcelona per centrar-se en la seva campanya electoral de cara a les eleccions del pròxim mes de maig podria tenir conseqüències polítiques. Això és el que es desprèn de les declaracions i contradeclaracions que s’estan succeint aquest dimarts.

Ahir, el líder dels socialistes de Barcelona anunciava que deixava la primera tinença d’alcaldia i que delegaria les funcions que fins aleshores tenia en la també socialista Laia Bonet. Això volia dir que la que era tercera tinenta d’alcaldia es convertiria en la primera tinenta d’alcaldia. És a dir, en la segona figura amb més autoritat de l’Ajuntament de la capital catalana.

Aquest dimarts, però, Colau, en declaracions a la SER, ha anunciat que no té previst fer una reorganització del govern municipal per nomenar Bonet primera tinenta d’alcaldia, ja que ha afirmat que això suposaria un cost burocràtic i econòmic al qual no li veu sentit a poc més de quatre mesos que acabi el mandat. L’alcaldessa opta, ha dit, per delegar les funcions que fins ara exercia Collboni en Bonet. Alhora, Colau ha negat que es tracti d’un càstig al PSC i ha assegurat que té previst reunir-se amb la mateixa Bonet entre avui i demà.

L’alcaldessa barcelonina també ha assegurat durant l’entrevista que el pacte amb el PSC es mantindrà, així com totes les funcions que ara tenen atribuïdes els socialistes.

Collboni alerta sobre la continuïtat del pacte de govern

Les paraules de Colau no han tingut bona acollida entre les files socialistes. Collboni ha retret a l’alcaldessa que no nomeni Bonet primera tinenta d’alcaldia i que opti només per delegar les funcions que fins ara tenia ell mateix.

En declaracions a Ràdio 4 i La 2, el número 1 del PSC ha recordat que el pacte entre Barcelona En Comú i el PSC incloïa la primera tinença d’alcaldia per als socialistes. Per això, ha reivindicat que els pactes “s’han de complir de l’A a la Z” i ha avisat que el seu partit només mantindrà el pacte de govern fins al final del mandat “si es compleixen els termes de l’acord”. El socialista ha afirmat que espera poder tenir una conversa “assossegada” amb Colau per garantir un traspàs “tranquil”. “Demanaria sentit comú i complir els acords si no volem que es compliquin més les coses”, ha dit.