Desnonament Raval

Foto: X (@RavalSindicat)

Matí mogut al districte de Ciutat Vella de Barcelona. El veïnat s’ha mobilitzat per impedir tres desnonaments gairebé simultanis, dos dels quals al barri del Raval i un a la Barceloneta, un d’ells especialment polèmic. El Sindicat d’Habitatge del Casc Antic els titllava aquest dilluns d'”ofensiva a la qual cal fer front com a classe obrera”.

En la mateixa línia s’expressava el Sindicat d’Habitatge del Raval aquest matí, mentre s’executava un dels desnonaments amb la presència dels Mossos, en aquest cas al carrer dels Robadors: “Defensem la casa de l’Omar. L’Ajuntament de Collboni el fa escollir entre ‘papers o meda d’emergència’. Només la nostra organització està fora de les lògiques del capital intrínsecament racistes”.

El cas de la Danitza

El desnonament de la Danitza, veïna del Raval, s’ha ajornat fins al 7 de maig. El llançament estava previst per aquest dimarts, però la comitiva judicial no l’ha executat tot i fer-hi acte de presència. A les portes de l’edifici s’han concentrat un centenar de persones per aturar el desnonament i mostrar el suport a la veïna, que viu a l’immoble des del 2008.

La Danitza viu al carrer del Carme número 106 des del 2008, però “la seva llar s’ha convertit en el centre d’una batalla constant per l’habitatge des que, fa cinc anys, la SOCIMI Optimus Spain RE va comprar la finca on viu i va començar un procés d’expulsió de totes les veïnes per especular amb els habitatges”, explica el Sindicat de Llogateres.

Després d’un primer intent el 2019, que va acabar amb la signatura d’una pròrroga dels contractes gràcies a l’organització veïnal amb el Sindicat, de nou, Optimus vol desnonar la Danitza. El jutge responsable del cas no ha aturat el procediment, tot i que la Danitza té dret a un lloguer social.

El Sindicat ha portat el cas a les Nacions Unides i ha recordat que la dona té dret a un lloguer social, que espera negociar amb la propietat en les tres setmanes de marge que s’obren ara.

El conflicte va començar quan el 2018 la Socimi Optimus Spain R va comprar la finca on viu la dona i, segons el Sindicat de Llogateres, va començar un procés per expulsar totes les veïnes negant-se a renovar els contractes de lloguer i especular amb els habitatges. Les veïnes es van organitzar amb el sindicat i el 2019 van aconseguir pròrrogues de tres anys sense pujades de preu. Fa dos anys però, van finalitzar aquests pròrrogues i el fons, participat per Cerberus, es va tornar a negar a renovar contractes. Des del Sindicat han assegurat que tot i els nombrosos intents, el fons s’ha negat a negociar i va acabar interposant una demanda contra la Danitza.

El jutge va aturar temporalment el procediment iniciat per Optimum per donar la possibilitat de negociar el lloguer social, però la propietat sempre s’hi ha negat. D’altra banda, el Sindicat de Llogateres defensa que la Danitza té dret a un lloguer social en aplicació de la llei 24/2015, que obliga a oferir aquesta opció als llogaters en situació d’exclusió residencial.

Executat un altre desnonament al Raval

Pràcticament a la mateixa hora, molt a prop, s’ha executat el desnonament d’un home que havia ocupat un pis propietat d’un fons, al carrer d’En Robador, amb un dispositiu policial amb diverses furgonetes dels Mossos d’Esquadra que han tancat els accessos al carrer durant el desnonament. Membres del Sindicat de Llogateres i d’altres organitzacions s’han desplaçat a aquest punt per donar suport al veí i evitar-ne el desnonament, tot i que al final no ho han aconseguit.

El cas va arribar als serveis d’Habitatge la passada tardor, moment en què es va requerir a la propietat la possibilitat d’oferir lloguer social i es va començar a tramitar l’expedient per incloure l’habitatge al programa del Govern Reallotgem. Al març es va suspendre una ordre de desnonament per poder fer les gestions, però en aquest temps no s’ha aportat la documentació requerida, indiquen fonts municipals.

Dos avis i una neta a la Barceloneta

Paral·lelament, aquest dimarts s’ha ajornat un altre desnonament al Passeig Joan de Borbó, al barri de la Barceloneta. En aquest cas, es tracta d’un habitatge de propietat d’un petit tenidor on conviu una família formada per tres persones adultes, dos avis i una neta. Els ingressos familiars i la capacitat econòmica de la unitat familiar superen el topall i per això no s’ha pogut tramitar un expedient de mesa d’emergències, segons apunten fonts municipals. Ara bé, els serveis socials han valorat poder oferir un reallotjament d’urgència a un dels membres per problemes de salut.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram