Un equip en plena competició. Foto: Associació CEN i Plastic Attack Barcelona

Unes seixanta persones, agrupades en una vintena d’equips, van omplir diumenge el parc de Joan Miró de Barcelona per una bona causa. Aquest espai de l’Esquerra de l’Eixample va ser el punt de partida del primer torneig de spogomi celebrat a Barcelona. El nom spogomi sorgeix de la combinació del mot anglès sport i de la paraula japonesa gomihiroi, que vol dir “recollir deixalles”; així doncs, és un esport per equips que consisteix a recollir i reciclar la màxima quantitat de residus en un temps i una zona delimitats.

Diumenge es van recollir fins a 146 quilograms de residus en només una hora, segons les dues entitats organitzadores, Plastic Attack Barcelona i l’Associació per a la Conservació dels Ecosistemes Naturals (CEN). D’altra banda, les burilles es comptabilitzaven a part per tal de cridar l’atenció sobre aquesta mena de deixalles. “Es van recollir cinc quilograms de burilles, que són un total de 10.000 burilles”, detalla Ricard Rodríguez, fundador de Plastic Attack Barcelona. Per fer entendre l’impacte que això suposa, Rodríguez recorda que “una burilla contamina cinc litres d’aigua”. El càlcul és escandalós.

Una pila de residus recollits durant el torneig. Foto: Associació CEN i Plastic Attack Barcelona

Tots els equips van tenir una hora per buscar residus en un radi determinat, i després van disposar de vint minuts per reciclar correctament les deixalles. Els guanyadors van ser Plogging Revolution, l’equip que disputarà la final mundial que tindrà lloc entre el 20 i el 23 de novembre al Japó. Els integrants, acostumats a fer activitats similars, van arribar a la jornada de diumenge després de setmanes preparant-se. Perquè, tal com diu Rodríguez, darrere d’aquest joc hi ha “un tema molt seriós”: la cura del planeta.

Tasca de sensibilització

“L’objectiu final de la iniciativa és sensibilitzar la gent: encara falta molt de civisme”, resumeix Jesús Ortiz, president de l’Associació CEN. En aquest sentit, tant ell com Rodríguez destaquen la importància de fer una activitat com l’spogomi, amb molta gent implicada, al centre de la ciutat. Subratllen que només això ja crida l’atenció de la ciutadania i convida a la reflexió.

D’altra banda, una proposta lúdica com aquesta pot despertar l’interès de gent amb inquietuds diferents i que potser mai havia participat en activitats de neteja o recollida de residus més convencionals. Tal com explica Rodríguez, el torneig de spogomi a Barcelona va aplegar concursants conscienciats amb el medi ambient, però també d’altres atrets per la pràctica d’esport o per la cultura nipona (atès que el premi implicava viatjar a Tòquio). Sigui com sigui, l’activitat “causa efecte”, en paraules de Rodríguez. “Els participants queden impactats en veure tot el que han recollit i prenen consciència del problema”, afegeix.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram