Renaturalització del Besòs

L’alcaldessa Núria Parlon a l’acte de presentació de les obres de naturalització aquest dimecres. Foto: Ajuntament

La renaturalització del Besòs ja està en marxa. Durant aquest mes de gener s’han iniciat els treballs per convertir el riu en un refugi de biodiversitat al seu pas pel terme municipal de Santa Coloma de Gramenet. L’objectiu d’aquesta actuació –que neix d’una col·laboració entre el consistori colomenc i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB)– és no només millorar la biodiversitat d’aquesta zona del Besòs, sinó també augmentar la resiliència de l’ecosistema fluvial i millorar les condicions per al desenvolupament de la fauna a través de la creació de llacunes al marge dret del riu.

“La recuperació del Besòs és la millor metàfora del que som en aquesta ciutat. Un riu que era una claveguera avui dia és un espai recuperat per al conjunt de la ciutadania en clau de salut i de biodiversitat”, ha assenyalat avui l’alcaldessa Núria Parlon a la presentació de la primera fase de les obres de naturalització. Precisament, aquesta primera actuació preveu la generació de llacunes per afavorir la biodiversitat i l’habilitació d’una zona destinada a l’educació ambiental, que funcionarà com una gran aula a l’aire lliure amb diferents itineraris pedagògics pensats per a famílies, escoles i també per a estudiants universitaris.

El director del projecte de renaturalització, Tomás Carrión, ha explicat en declaracions a l’ACN que amb aquest procés es preveu que les poblacions de peixos, amfibis i rèptils es desenvolupin amb plenitud i esdevinguin alhora font d’alimentació per a ocells i mamífers que ja hi ha a la zona. En aquest sentit, un dels objectius ambientals del projecte és també consolidar la presència de la llúdriga al tram final del riu.

La segona fase d’aquesta iniciativa afectarà el marge esquerre del riu i servirà per “connectar” el Besòs amb el parc de Can Zam. Malgrat que les dues primeres actuacions del projecte de renaturalització tenen lloc a Santa Coloma, l’AMB preveu estendre la iniciativa el 2027 al tram del riu que correspon a Montcada i Reixac.