Can Negre

Els visitants de l’Open House van poder entrar a Can Negre. Foto: Ajuntament

Sant Joan Despí pot presumir de tenir un dels llegats modernistes més importants de Catalunya. Una petjada de la qual és responsable l’arquitecte Josep Maria Jujol, considerat per molts experts com un “artista total” que va ser capaç de dominar l’arquitectura i aplicar-hi tècniques com el trencadís o l’esgrafiat. I el passat cap de setmana del 22 i 23 d’octubre, durant el 48H Open House Barcelona, unes 2.700 persones van poder gaudir d’alguns dels edificis que Jujol va llegar a Sant Joan, on, de fet, va ser l’arquitecte municipal durant dues dècades.

D’aquesta manera, els visitants del festival d’arquitectura van poder entrar a immobles singulars com Can Negre o la Torre Jujol, dues obres del geni tarragoní. Aquell cap de setmana també es va poder visitar Can Maluquer, l’ermita de la Mare de Déu del Bon Viatge, Can Po Cardona, el restaurant Follia, la Ciutat Esportiva del Barça, les cotxeres del TRAM i els parcs del Canal de la Infanta, Fontsanta, Torreblanca i del riu.

A l’ombra de Gaudí

Estret col·laborador d’Antoni Gaudí, Jujol va ser un geni a l’ombra d’un altre gegant de l’arquitectura modernista. Poca gent sap, però, que les baranes de la Pedrera i altres elements de la Casa Batlló són obra seva. Qui es va encarregar de treure Jujol dels cercles acadèmics per fer-lo popular va ser el cineasta Luis Campo Vidal, autor del documental Jujol-Gaudí. Dos genis de l’arquitectura, disponible a Filmin i que ha estat emès a diferents televisions internacionals. “Hi ha un eclipsi de Gaudí sobre Jujol”, afirma a Línia Tres Campo Vidal, que celebra que cada cop hi hagi més interès per conèixer la figura de Jujol.

Interès a Hollywood

Qui és un amant de l’obra de Jujol és l’actor nord-americà John Malkovich, que es va enamorar de l’arquitecte tarragoní quan, passejant per la Diagonal de Barcelona, va topar-se amb la Casa Planells. “Em vaig quedar aturat al davant de la casa sense saber per què. La gent passava i em preguntava si em trobava bé”, va expressar el mateix artista el 2010 al Teatre Metropol de Tarragona, també dissenyat per Jujol. L’admiració de Malkovich per Jujol –el pare de l’actor era arquitecte– va arribar fins al punt de fer-lo venir a Sant Joan Despí a descobrir la seva obra. De fet, va estar interessat a comprar la Torre de la Creu, que dona la benvinguda als viatgers que baixen de l’estació del tren.

Sigui com sigui, cada cop més persones s’interessen per la figura de Jujol, com es fa palès cada any a l’Open House. “La visita a aquests edificis descobreix l’esperit renovador de l’arquitecte i permet apreciar com l’autor crea un món propi gairebé màgic”, descriuen els organitzadors del festival d’arquitectura.

Amb tot, Campo Vidal –que prepara un altre documental amb motiu del centenari de l’església de Vistabella, a Tarragona, també dissenyada per Jujol– considera que és “una pena” que Sant Joan Despí quedi sovint fora de les rutes modernistes de Barcelona, i es queixa que els guies turístics barcelonins no solen fer esment a la contribució de Jujol a les obres de Gaudí.

 

WhatsAppEmailXFacebookTelegram