Sensesostres Badalona

Alguns dels afectats de Can Bofí Vell a la plaça de la Vila de Badalona. Foto: Badalona Acull

Abocats al carrer i sense solució. Així es troben bona part dels afectats pel tancament del centre d’acollida Can Bofí Vell de Badalona, que des de divendres passen la nit a la plaça de la Vila per demanar a l’Ajuntament que els ofereixi una solució. Un d’ells és César Bao, que relata al Línia com la fi d’aquest servei municipal ha canviat totalment el rumb de la seva vida.

Fa quatre anys que està en situació de sensellarisme. Els últims dos, diu, ha començat a formar-se per reinserir-se a la societat. Això, comenta, va ser possible gràcies a poder dormir a l’alberg, ja que li aportava l’estabilitat necessària per afrontar aquest repte. “He fet un canvi en aquests dos anys. He fet cursos a l’IMPO (Impuls Municipal de Promoció de l’Ocupació) i formacions. Volia reconduir la meva vida i trobar una feina. Però en aquesta situació no estic capacitat. Al carrer no descanses”, assegura.

Bao també recorda que, per una afectació al pulmó, ha de prendre medicació. Una rutina que es complica estant al carrer. “De vegades no me la prenc perquè puc quedar-me adormit i em fa por. A l’alberg ens ajudaven a tenir un control i ara hem perdut la rutina”, relata Bao.

“M’he fet fotos amb Albiol”

Gairebé un mes després del tancament del centre d’acollida, l’Ajuntament encara no ha ofert cap alternativa per evitar que dormin al carrer. Bao expressa aquesta situació d’incertesa amb decepció. No entén la poca implicació de l’executiu local i, en concret, de l’alcalde de Badalona. “Vaig votar dos cops el senyor Albiol. He parlat amb ell en diferents actes i m’he fet fotos amb ell. Abans em donava la mà i ara em deixa tirat”, denuncia Bao, que demana al govern municipal una solució per poder tenir un sostre.

Ell cobra la renda bàsica, i recorda que amb 500 euros no pot optar a un lloguer. “Volem que torni a obrir Can Bofí Vell per poder descansar. Allà ja teníem uns hàbits i sabíem que, tot i estar al carrer, podíem dormir-hi. Ara les nits són molt llargues”, insisteix Bao.

Estudien vies judicials

Badalona Acull és una plataforma d’entitats que està ajudant els afectats. Denuncien inacció per part de l’Ajuntament i han creat un grup de WhatsApp de sensesostres perquè es comuniquin entre ells i un altre de voluntaris per portar-los aliments i altres productes necessaris. “Des del 29 d’abril, aquestes persones, moltes malaltes, han hagut d’anar a Can Ruti a rebre atenció i no hi ha hagut gens d’interès per part del consistori per resoldre el problema”, assegura Jaume Ventura, de Badalona Acull, que afegeix que estan explorant vies judicials.

En el seu moment, des del govern local van defensar que s’havia negociat amb la Generalitat un suport econòmic per mantenir el centre obert –que és municipal–, però no hi va haver entesa.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram