Superilla

L’OMS assegura que les superilles suposen una millora de la salut mental. Foto: Línia

A principis de novembre, l’Agència Catalana de la Salut (ASPB), organisme en el qual participen l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, afirmava que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) estava fent difusió de l’impacte que les superilles barcelonines tenen per a la salut.

Si bé la informació era certa, ja que l’organisme internacional havia fet menció del projecte d’urbanisme metropolità, l’afirmació de l’ASPB, integrant del projecte de les superilles en el seu vessant de salut, donava a entendre que l’OMS havia posat d’exemple el projecte urbanístic. És cert? Què deia exactament l’OMS de la iniciativa barcelonina que ha impulsat el govern municipal en els darrers temps però que cueja des dels anys 80? Realment valora positivament el projecte que ha generat tanta controvèrsia?

El que diu l’OMS

L’ens internacional assenyala que el projecte de les superilles ha donat els seus fruits. “Els resultats van mostrar una reducció de la contaminació atmosfèrica a la superilla al voltant del mercat central de Sant Antoni de Barcelona”, expliquen des de l’OMS per detallar que “hi va haver una disminució del 25% en els nivells de NO2 i una disminució del 17% en els nivells de partícules PM10”. L’organització afegeix que les superilles han millorat la vida de les persones que hi viuen pel que fa a la mobilitat, la contaminació acústica i el benestar mental. “Si s’implanta de manera més àmplia a tota la ciutat, s’estima que els beneficis per a la salut de les superilles de Barcelona podrien evitar gairebé 700 morts cada any”, diu l’OMS.

Fins aquí sembla que l’organisme aplaudeix fervorosament les superilles de Barcelona. El problema sorgeix quan es miren les fonts que ha utilitzat l’ens internacional per fer la seva valoració. I és que es tracta d’un estudi fet per la mateixa ASPB i en el qual ha participat l’OMS de forma col·lateral a través d’una iniciativa filantròpica, Partnership for Healthy Cities, impulsada amb Bloomberg.

Amb tot, l’estudi d’on veu el comentari de l’OMS segueix sent un document elaborat per un organisme on hi ha el consistori de la capital catalana. Es tracta d’un estudi dut a terme durant els darrers tres anys, analitzant els resultats d’enquestes fetes als veïns de Sant Antoni, el Poblenou i Horta per entendre els beneficis per a la salut, els canvis en l’activitat física i l’ús comunitari dels espais públics.

En resum, l’OMS cita un estudi de l’Ajuntament per determinar el benefici de les superilles i l’Ajuntament cita l’OMS per legitimar el seu projecte.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram