Superilla de Sant Antoni

La superilla del barri de Sant Antoni de Barcelona en una imatge d’arxiu. Foto: Línia

Les superilles s’estan estenent a Barcelona mentre altres municipis metropolitans també debaten tirar-ne endavant. Però quins efectes tenen realment en la qualitat de l’aire? És difícil generalitzar, però la superilla del barri de Sant Antoni de Barcelona ens pot donar algunes respostes al respecte.

Segons un estudi fet per l’Agència de Salut Pública el 2019, els nivells de diòxid de nitrogen en aquesta superilla barcelonina s’haurien reduït un 25% al seu interior i les partícules contaminants PM10 un 17%. Aquest impacte positiu, però, contrasta amb la situació dels carrers de Sepúlveda i Urgell, que conformen el seu perímetre, on s’han incrementat els nivells de diòxid de nitrogen un 12% i els de PM10 un 4%. Les xifres les va presentar Catherine Pérez, coordinadora de l’estudi, al Consell de Salut de l’Eixample de la setmana passada.

“Aquestes conclusions s’han d’interpretar amb molta cura, ja que es poden veure afectades per factors que encara desconeixem”, afirmava Pérez aleshores. També afegia que una pacificació en un espai petit només beneficia aquella zona en concret.

L’estudi també ha analitzat altres variables, com ara l’ús dels espais i la percepció que generen entre la ciutadania, a través d’entrevistes i fent una observació de les activitats que s’hi fan.

VALORACIÓ POSITIVA
Més enllà dels impactes ambientals, l’estudi també reflecteix que a la superilla del barri barceloní de Sant Antoni hi ha poca gent jove “per la manca d’espais pensats per a aquest col·lectiu” i que l’utilitza més la gent gran i famílies amb criatures, tot i que aquests últims perceben el pas de vehicles amb inseguretat. “Són espais que afavoreixen la socialització i donen una major tranquil·litat”, apuntava l’experta.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram