L’actor Enric Majó, acompanyat d’Albert Torras, Fermín Villar  i Josep Isern. Foto: Amics de la Rambla

El periodista Albert Torras va convocar el passat 12 de març una petita multitud per a la presentació de La Rambla desapareguda, de l’editorial Efadós, un recull de 200 fotografies històriques que  permeten recórrer la història del passeig des del segle XIX fins als anys vuitanta. Sobretot hi ha instantànies dels anys deu, vint i trenta del segle XX, però també n’hi ha del segle XIX i algunes de més modernes, dels setanta o vuitanta, on es veuen negocis i comerciants que encara continuen a la Rambla.

Torras va haver de processar fins a dos mil documents durant la seva recerca, una “purga considerable”. “N’han quedat un 10%, però jo crec que l’equilibri final és molt bonic”, confessa a Línia La Rambla. Alguns d’ells es poden veure en paral·lel a Mexcat Barcelona, en una exposició que recull un centenar de peces del material gràfic que ha fet servir Torras: revistes, postals fotografies, portades i retalls de premsa.

Albert Torras a l’exposició de La Rambla Desapareguda a Mexcat Barcelona. Foto: Amics de la Rambla

El gran objectiu de Torras amb aquest llibre és fer-nos reflexionar sobre “com ha canviat el paisatge urbà i com el modifiquem al nostre desig”. Una de les seves fotos preferides evoca el quiosc modernista que hi havia a Canaletes, “un lloc meravellós, al mig de la Rambla, on la gent anava a prendre’s una orxata o un gintònic”, explica. La font segueix allà, però a la instantània apareixen un grup de “persones que han agafat cadires movibles, com les que n’hi havia aleshores, i les han portades fins al davant de la redacció de La Publicitat. Estan assegudes, mirant cap a la vorera tot esperant que de la redacció traguessin la pissarreta on anotaven el resultat del Barça”.

Fotos inèdites dels anys setanta i vuitanta

Per descomptat, la selecció inclou fotos icòniques de moments històrics, com els incendis del Liceu, del Teatre Principal o dels magatzems El Siglo, però els curiosos valoraran especialment les costumistes, les que mostren l’essència i la naturalitat del passeig. Entre elles, Torras en destaca algunes d’inèdites, del fotògraf Josep Vicens. “De jove va ser col·laborador dels grans fotògrafs Brangulí i per al llibre i l’exposició ha positivat algunes fotos dels anys setanta d’una Rambla bastant pintoresca, on trobem el flautista i la cabra que feia voltes, el trompetista, el xarlot, algun marine nord-americà posant per a una caricatura o la Maria, que era una mena de Monyos contemporània que et robava la sangria i se la bevia davant teu”.

‘La Rambla despareguda”, editat per l’editorial Efadós. Foto: Efadós

La resta de documents han sorgit de múltiples fonts, com  l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, l’arxiu d’Amics de La Rambla o la col·lecció privada de l’autor, però també de comerciants i veïns il·lustres, com la llibreria Pompeia, el bar La Cava Universal, Can Culleretes, Los Caracoles i el Tablao Flamenco Cordobés, entre d’altres.

La presentació del llibre, que va tenir lloc a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts, va comptar amb la presència del prologuista del llibre, l’actor Enric Majó, i també del president dels Amics de la Rambla, Fermín Villar, i de l’amfitrió, Josep Isern, president de la Reial Acadèmia.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram