Plaça Reial

L’última reforma de la plaça Reial es va fer el 1982. Foto: Ajuntament de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat un pla per rehabilitar les façanes i els porxos de l’emblemàtica plaça Reial, un dels punts de trobada més carismàtics de la ciutat que es va començar a construir el 1848 sota la direcció de l’arquitecte Francesc Daniel Molina i que des del 1982 no ha viscut cap millora.

El consistori considera que les façanes comencen a mostrar signes d’envelliment, i per això planteja una rehabilitació que implica 23 finques i que busca recuperar la imatge original de la plaça. El projecte, que inclou el passatge Madoz i el carrer Colom, ja s’ha traslladat a veïns, restauradors i comerciants i s’afegeix a la reforma de la Rambla, que va arrencar fa poc.

El calendari que preveu l’Ajuntament passa per dur a terme ara els treballs previs de cara a redactar els projectes d’obra entre el tercer i el quart trimestre d’aquest any. El primer semestre de l’any vinent es farà el concurs, la licitació i l’adjudicació de les obres –amb un cost estimat de 3,2 milions d’euros– per poder començar-les a mitjans del 2025. Es preveu que es facin per fases i que durin un any i mig, de tal manera que estarien llestes a finals del 2026.

El consistori assumirà tota la càrrega burocràtica de les obres per estalviar aquesta feina als 117 propietaris implicats, prèvia signatura d’un conveni que estableixi la col·laboració entre les parts. En aquest sentit, l’Institut Municipal de Paisatge Urbà (IMPU) s’encarregarà de redactar el projecte.

Els propietaris pagaran més de la meitat de les obres

Pel que fa al finançament, el consistori proposa una línia de subvencions de fins al 45% dels imports amb un topall de 50.000 euros per façana. El cost es repercutirà a cada propietari en funció dels metres de façana que tingui. Es preveu que els pagaments es puguin fraccionar. Els propietaris, a més, s’han de comprometre a facilitar l’accés a les finques mentre es redacten els projectes i es fan les obres i a conservar-les i mantenir-les un cop feta la intervenció.

El projecte també proposa que restauradors i comerciants permetin instal·lar bastides i es comprometin al manteniment posterior a l’obra. També tindran la possibilitat de disposar de subvencions per renovar i adequar l’espai exterior del local.

L’arquitecta en cap de l’Ajuntament, Maria Buhigas, s’ha mostrat optimista pel que fa a la participació dels veïns en el projecte, atès que en la primera presa de contacte que hi ha hagut amb ells han transmès la sensació que la rehabilitació és “convenient”.

Buhigas ha destacat que la voluntat és restituir elements originals de la plaça, les façanes de la qual estan protegides i catalogades com a Bé d’Interès Local. Preguntada per si el projecte pretén fer ressorgir aquell lema dels 80 Barcelona, posa’t guapa, ha assenyalat que a la ciutat es rehabiliten façanes cada any, però que intervencions com la que han presentat aquest dimecres fan “justícia” a la campanya i en segueixen “el llegat”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram