platja del Masnou

La platja del Masnou, una de les afectades pel projecte. Foto: Aj. del Masnou

S’apropa la temporada de bany i el litoral del Maresme s’enfronta, com cada any, a un problema recurrent com és la manca de sorra a les platges. Des de fa quatre anys hi ha hagut més temporals que han afectat greument tant la quantitat de sorra com les infraestructures que estan a prop del mar. De fet, la via del tren és una de les grans damnificades d’aquests fenòmens meteorològics des que va entrar en funcionament la línia ferroviària que creua la comarca.

Per trobar un moviment de les administracions per intentar resoldre aquesta situació ens hem de remuntar al 2012, quan el Ministeri per la Transició Ecològica va presentar un document d’actuacions al Maresme per estabilitzar i regenerar les platges. El 2018 es va fer públic el primer projecte, que afecta les platges de Premià de Mar i Masnou. Amb ell es pretén estabilitzar l’estat de les platges a través de la construcció d’espigons i fent aportacions de sorra provinents del fons marí.

Unes obres que, segons ha pogut saber l’entitat Preservem el Litoral, el ministeri ha comunicat als ajuntaments que haurien de començar a l’octubre. Tot i això, expliquen, el Masnou s’ha oposat a aquest projecte. Una postura que, diuen, sembla que el ministeri respectarà. “Tot i que no actuïn directament al Masnou, també es veurà afectat si modifiquen la costa de Premià com la resta de pobles veïns”, explica Sergi Galanó, membre de Preservem el Litoral.

La segona fase del projecte també s’ha anunciat aquest abril. En aquest cas inclou les platges de Vilassar de Mar i, de nou, Premià de Mar amb els mateixos objectius de la primera fase.

En contra del projecte

Preservem el Litoral es va crear amb la intenció de tractar les problemàtiques que té la costa de la comarca. L’entitat diu que és necessari actuar per evitar mals majors i poder conservar les platges, però s’oposa a la solució que planteja el ministeri.

“Fer espigons i aportar sorra a les platges s’ha demostrat que son solucions temporals”

“Són polítiques de fa 50 anys que s’ha demostrat que no han funcionat. Construir espigons i fer dragatges massius són solucions temporals”, explica Galanó. A més, s’han documentat i han demanat opinió a experts perquè valoressin el projecte. Les conclusions, diuen, són unànimes: està obsolet. “Els projectes del ministeri els fan enginyers que no tenen una perspectiva ecològica. Els científics que hem consultat han fet informes sobre el projecte i asseguren que estan fora d’època”, afegeix.

Actuar contra natura

Els projectes estatal, explica Galanó, pretenen canviar la dinàmica de la sorra. “La sorra circula de llevant a ponent, per això s’acumula al nord dels ports. El que volen és modificar aquesta dinàmica artificialment agafant periòdicament la sorra que va cap al sud per tornar-la al nord”. Una intenció que asseguren incompleix la llei de protecció del litoral, que està a favor de respectar i adaptar-se a les dinàmiques naturals de la costa.

Preservem el Litoral també recorda que s’han presentat en reiterades ocasions al·legacions al projecte, inclosa l’aprovació d’una moció al Senat on la ministra de Medi Ambient defensava altres maneres de gestionar el litoral. Malgrat la voluntat de canvi, “no fan cas als pobles”, lamenten des d’aquesta entitat. Tot i que consideren que no tenen gaire marge de maniobra, aprofitaran les eleccions per posar el litoral en el debat electoral.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram