Taller Fàbrika Cornellà

Vista parcial d’un dels tallers de La Fàbrika, amb alguns dels treballs dels alumnes del Llindar. Foto: Roger Jiménez

Amb la inauguració el 24 d’abril de La Fàbrika, el nou espai de fabricació digital del Llindar, la fundació cornellanenca celebra el seu vintè aniversari. Enguany arriba a les dues dècades d’orientació i acompanyament a prop de 5.000 alumnes de diferents instituts de la ciutat, com el Miquel Martí i Pol o el Joan Miró, amb actuacions educatives incloses en el Programa d’Adaptació Curricular, que té com a objectiu evitar l’abandonament escolar.

“Aquí ens donen noves oportunitats de formació per a joves que ja no teníem opcions dins de la formació reglada”, agraeix en Xisco, antic alumne i actual formador en creació digital de joves alumnes, com la Noelia, que reconeix haver recuperat la motivació amb els tallers d’electricitat o de cuina.

“Formar persones”

“A banda de formar-nos com a professionals d’un sector emergent com el digital, aquí també ens formem com a persones”, va expressar durant la presentació el Xisco, que també va voler destacar l’acompanyament personalitzat per part del professorat del Llindar, que reclama a les administracions que esdevingui un centre de formació professional reglat.

De fet, “des de l’any 2004 hem acompanyat a més de 4.800 adolescents i joves del Baix Llobregat i el Barcelonès Sud, i actualment tenim al voltant de 500 alumnes”, va comentar la presidenta de la fundació, Carmen de la Maza, durant l’acte inaugural de La Fàbrika, taller ubicat en un modern edifici, a poca distància del parc de Can Mercader, i el lloc on fins ara hi havia els centres de creació i producció del Llindar.

“La Fàbrika és fruit de la feina conjunta de totes les entitats i administracions implicades en el projecte, com l’Ajuntament de Cornellà, que ofereix oportunitats de qualitat en un sector emergent i innovador com és la fabricació digital”, va expressar De la Maza, que va voler agrair la tasca diària de l’equip del Llindar, dirigit per Begonya Gasch, “que fa possible que les màquines funcionin a ple rendiment per fabricar noves oportunitats”.

Eina transversal

“La Fàbrika”, explica al diari Línia la directora de formació del Llindar Cristina Gómez, “és un espai d’aprenentatge d‘una eina productiva transversal, que es pot aplicar a oficis de sectors molt diversos, com l’automoció o la indústria tèxtil”, assenyala. Segons la informació facilitada per la fundació, “la fabricació digital consisteix en el disseny assistit per ordinador i la seva posterior materialització amb l’ús de màquines controlades per ordinadors”.

“La formació en fabricació digital pot ser un tret diferencial per a qualsevol treballador industrial i artesà, si se’n sap fer un bon ús”, afegeix l’expert en estratègia, innovació i transformació de les organitzacions Xavier Marcet, que va parlar a l’acte sobre la relació entre les persones i la tecnologia.“Cal saber pensar per dirigir les màquines de manera eficient”, va afegir l’antic professor de la Universitat Politècnica, que es va mostrar optimista sobre el futur del sector tecnològic, “on hi haurà lloc per a totes les persones”. Per a Marcet, l’evolució tecnològica no representa un obstacle, sinó una oportunitat.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram