Llum

Diversos grups municipalistes organitzen una trobada a Badalona per fer front a la pujada de la factura elèctrica. Foto: Albert Cadanet/ACN

Avui la pujada de la llum marca un nou rècord històric. Aquesta frase ja no és notícia. Cada poc temps el preu dels subministraments elèctrics arriba a una nova cota i des d’alguns ajuntaments comencen a plantejar-se accions per fer-hi front.

A principis de mes l’alcalde del municipi madrileny de Batres sorprenia tot l’Estat quan anunciava que el seu consistori ja no pagaria la factura elèctrica. Víctor Manuel López assenyalava que, en ser una administració, l’empresa elèctrica no podia tallar-li el subministrament.

A la regió metropolitana ja comencen a alçar-se algunes veus dins del món municipal que plantegen accions contra l’augment del preu de la llum. Aquest dilluns, la plataforma Municipalistes per la República des de Baix va anunciar que el pròxim 22 de setembre es durà a terme una trobada oberta a Badalona on es plantejaran “accions conjuntes per fer front a la pujada abusiva i constant del preu de la llum”.

Municipalisme d’esquerres

En la presentació va participar la regidora de Decidim Ripollet Pilar Castillejo, que va afirmar que aquesta pujada “és insostenible per a la majoria de veïns i veïnes”.

També hi va intervenir l’alcalde de Sentmenat i membre de Comunistes de Catalunya, Marc Verneda, que va advertir que “la recepta no passa per rebaixar l’IVA de la llum i que els ajuntaments progressistes augmentin la partida de serveis socials per pagar aquests rebuts”. Així mateix, també va animar les forces progressistes a “fer front a aquest engany i a aquesta estafa”.

No pagar

Durant l’acte de presentació, l’actual cap de llista de la CUP-Guanyem al Parlament, Dolors Sabater, va recordar la seva experiència com a alcaldessa de Badalona quan es van deixar de pagar les factures de la llum a Endesa.

“Ho vam fer per forçar que la companyia s’assagués a negociar els talls de llum (…) i cal mantenir aquest pols entre els grans oligopolis i el municipalisme transformador i rupturista, que ve des de fa molt de temps”, afirmava Sabater.