hurtado-montserrat

Hurtado, la víctima que va destapar els casos d’abusos sexuals a Montserrat. Foto: ACN

Montserrat rebutja indemnitzar Miguel Ángel Hurtado, la víctima que va destapar els abusos sexuals a l’abadia, perquè argumenta que la responsabilitat civil dels fets denunciats està prescrita i aquests mai s’han portat a judici. “Els fets que s’atribueixen al difunt germà Andreu Soler mai han estat enjudiciats i, per tant, jurídicament queden emparats per la presumpció d’innocència. De fet, el germà Andreu sempre havia negat els fets i no han tingut un judici i mai s’ha pogut defensar”, apunta la defensa de l’abadia en un escrit en resposta a la demanda d’Hurtado, que reclama una indemnització de 150.000 euros per les seqüeles que ha patit.

Segons l’escrit de la defensa, que han avançat El Periódico i TV3, Hurtado hauria patit els abusos entre 1998 i 1999, però no hi ha cap denúncia ni querella al respecte. Ara demana una indemnització als qui van ser responsables de l’abadia, Josep Maria Soler i Sebastià Bardolet, per “suposadament haver ocultat uns fets, sobre els quals no existeix declaració prèvia de responsabilitat penal”, continua l’escrit, alhora que recorda que el germà Andreu “sempre havia negat els fets, no admetent la culpa”. “No es pot atribuir culpa o negligència a l’actuació dels demandats per uns actes d’un tercer, no enjudiciats”, subratlla.

Un cas prescrit

A més, afegeix que “les actuacions que se’ls hi pretén atribuir no poden qualificar-se d’ocultació i, en el seu cas, també haurien prescrit per haver transcorregut en excés el termini d’un any”. En concret, remarca que Montserrat va “complir amb discreció, que no ocultació, les peticions que li havia fet per carta Hurtado”.

Alhora, la defensa de Montserrat al·lega que l’informe que aporta Hurtado emès per un psiquiatre “presenta la imatge d’una persona que no es correspon a la realitat”. “Resulta incomprensible que la diagnosi de l’informe es basi únicament en els abusos soferts”, apunta l’escrit, que fa referència també a la situació personal d’Hurtado en descobrir la seva homosexualitat no acceptada des que tenia 13 anys, la tensa situació familiar que es va acabar desencadenant amb el divorci dels pares i posterior defunció del progenitor i l’enuig que va patir quan va saber que el monjo Andreu mai respondria pels seus actes.

Hurtado, per la seva banda, constata que amb aquest escrit l’abadia “desautoritza” la comissió de transparència que va concloure que hi va haver 12 víctimes d’abusos sexuals en 30 anys a Montserrat.

El prior rebutja parlar del cas

Amb tot, el prior de l’abadia, Bernat Juliol, ha expressat avui en una comissió al Parlament que investiga la pederàstia a l’Església que Montserrat no s’ha negat mai a pagar una indemnització destinada a la reparació d’una víctima d’abusos sexuals. Juliol, no obstant això, ha rebutjat entrar a valorar el cas de Miguel Ángel Hurtado “per respecte a l’estat de dret” i perquè es tracta d’un tema que està “sota acció judicial”. El prior també argumenta que la responsabilitat civil dels fets denunciats està prescrita i que aquests mai s’han enjudiciat.

Sigui com sigui, Juliol ha tornat a demanar perdó pels abusos sexuals que hagin pogut cometre monjos de Montserrat. “Ens sentim avergonyits pels comportaments que hagin pogut tenir membres de la nostra comunitat”, ha assegurat.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram