Diputació de Barcelona

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, ha presentat el nou Programa General d’Inversions de l’organisme. Foto: Línia

Dia important per al món municipal a la Diputació de Barcelona. Aquest dijous, l’organisme de la demarcació ha presentat el Programa General d’Inversions (PGI), un mecanisme que, tal com ha recordat la presidenta de l’ens, Lluïsa Moret, “és un dels instruments més importants de la Diputació de Barcelona per donar suport a l’autonomia local”.

En total, el nou PGI 2024-2027 repartirà 260 milions d’euros de forma directa als municipis, que podran gastar-los com ho considerin oportú, després de justificar els projectes que volen impulsar. Així, cada localitat rebrà una quantitat de diners en funció de diferents criteris definits per la Diputació.

“Primer de tot s’ha fixat una quantitat mínima de 100.000 euros per a cadascun dels 310 municipis”, han dit des de l’organisme, per afegir que Barcelona queda exclosa d’aquesta ajuda. D’altra banda, el 52% del repartiment (135 milions d’euros) s’ha fet en funció de la població de cada municipi, i quasi 13 milions s’han repartit en funció de la quantitat de població no resident que hi ha a cada localitat. Així mateix, també s’ha aplicat un criteri de repartició en funció de les xifres relatives a l’IRPF de les persones que hi viuen (18 milions d’euros), a la desocupació (18 milions d’euros) i al nivell d’ingressos propis del municipi (13 milions d’euros).

Repartició a la metròpoli

Les ciutats metropolitanes més destacades han rebut una quantitat d’inversions significatives. L’Hospitalet de Llobregat és la ciutat de tota la demarcació que més diners s’ha endut amb més de 9 milions d’euros. Al Barcelonès, per la seva banda, Badalona rebrà 8,8 milions, Santa Coloma 5,8 i Sant Adrià 2,1.

Al Baix Llobregat, la ciutat que més diners s’ha endut és Cornellà amb 4,2 milions. També rebran ajudes Sant Boi (3,9 milions), Viladecans (3,2 milions), el Prat (3,1 milions), Castelldefels (3 milions), Esplugues (2,2 milions), Martorell (1,5 milions), Olesa (1,3 milions) i Sant Just (1 milió).

Altres municipis com Granollers (3 milions), Mollet (2,6 milions), Cerdanyola (2,6 milions), Parets (1,2 milions) o el Masnou (1,2 milions) també han superat el milió d’euros.

Dues línies de suport

Així mateix, el PGI servirà per a dues menes de projectes. Per una banda, el gruix del finançament que rebran els municipis (80%) està destinat a projectes sostenibles. Per l’altra, cada consistori podrà disposar del 20% restant, de forma incondicionada, per a finançar qualsevol altra despesa entre 2023 i 2024 sempre que estigui justificada prèviament.

En aquest sentit, Moret ha posat èmfasi en el fet que el PGI d’aquest mandat s’ha aprovat més d’hora que en altres ocasions amb la voluntat que els municipis de la demarcació “puguin gaudir d’aquests recursos de primera mà per treballar les inversions que tinguin previstes, que tenen dos objectius fonamentals: millorar les condicions de l’espai públic i, sobretot, d’instruments fonamentals de la vida quotidiana dels barris i dels pobles de la nostra demarcació, com són els equipaments”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram