Rafael Rubio

El mecànic exigeix una indemnització pels danys i perjudicis causats per la inhalació de fibres d’asbest durant 40 anys. Foto: Norma Vidal / ACN

El primer treballador viu del metro de Barcelona amb una incapacitat permanent reconeguda als jutjats per exposició a l’amiant crònica reclama 180.000 euros a l’empresa de transports. Així ho ha confirmat la seva defensa, que porta el Col·lectiu Ronda, en un comunicat emès aquest dimecres. Rafael Rubio ha interposat una demanda contra la companyia i demana una indemnització pels danys i perjudicis derivats de les patologies que li ha causat la inhalació de fibres d’asbest en els més de 40 anys que va prestar servei al suburbà com a mecànic-torner.

Rafael va saber que tenia amiant als pulmons després d’una revisió mèdica que va fer-se l’any 2013, quan encara treballava al metro. En aquell moment va iniciar tot el procediment legal que, finalment, l’any 2019 va acabar-se traduint en una demanda contra l’INSS en considerar que patia una malaltia professional. Va ser el primer cop que un empleat del metro en actiu (en aquell moment estava en situació de jubilació parcial) va portar el cas als tribunals. La sentència del jutjat social número 4 de Barcelona es va donar a conèixer el 12 de març.

Busca una “justa reparació”

Ara, el treballador busca una “justa reparació” per les conseqüències de la presència d’amiant a combois i instal·lacions del subterrani i «la manca absoluta de cap actuació real i eficaç» per prevenir i protegir la salut de la plantilla. Rubio va treballar als tallers de Vilapicina, on se sabia de la presència d’amiant des del 1988, quan es va detectar en una avaluació.

Tot i trobar-se fibres d’asbest en diferents punts dels túnels i de la trama del metro l’any 1990, no és fins a l’any 2018 que Metro de Barcelona va establir “un pla d’intervenció per eliminar l’amiant en estructures i es va intensificar la vigilància de la salut” de la plantilla. “Els incompliments denunciats són evidents i flagrants normativa en matèria de prevenció referent a l’amiant i ambients pulvigens ja prové del Reglament de Seguretat i Higiene en el Treball aprovat ni més ni menys que el gener de 1940”, afirma Àlex Tisminetzky, advocat que ha redactat la demanda de danys. Tisminetzky està convençut que “aquesta és només la primera demanda per danys i perjudicis que ha d’afrontar Metro de Barcelona, però n’hi haurà més en els pròxims mesos i anys”.

L’amiant, el causant del càncer d’esòfag que va provocar la mort d’un extreballador de Macosa
WhatsAppEmailXFacebookTelegram