Pis de lloguer

Els pisos de lloguer més buscats són els que valen entre 600 i 800 euros. Foto: Carola López/ACN

El nou estudi elaborat per l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona (O-HB) confirma una tendència que ja fa mesos que es produeix. Cada cop hi ha menys anuncis de lloguer, però més persones que busquen pisos.

Les dades extretes dels portals Habitaclia i Fotocasa posen en relleu que durant el primer trimestre del 2022 hi ha hagut entre un 20% i un 35% menys d’anuncis respecte al primer trimestre del 2019. Això ha succeït mentre, segons Habitaclia, hi ha hagut un augment de la demanda del 12% a Barcelona i del 20% a la resta de l’àmbit metropolità. Al portal Fotocasa, la demanda ha estat més estable.

Preus a l’alça

A tot això cal afegir un altre element que no beneficia els que volen llogar un pis. Tant a Barcelona com a la seva rodalia, els preus han continuat pujant en els darrers trimestres. L’O-HB ha observat que els preus a la capital catalana “han tornat a créixer d’un trimestre a un altre, un 8,6% a Fotocasa i un 5,6% a Habitaclia, de manera que ja superen en un 20% els preus mitjans que es van assolir el 2021, però sense igualar els del 2019”.

Pel que fa a la resta de municipis de l’àmbit metropolità, l’increment trimestral de preus ha estat més suau. Fins i tot, als municipis que no formen part de l’àrea metropolitana els preus del lloguer han experimentat una lleugera davallada.

El que busquen els llogaters

L’augment de preus també s’ha traduït en un increment del cost dels pisos que els llogaters busquen. “A la ciutat de Barcelona, els preus mitjans de demanda han registrat un augment trimestral d’entre el 5,2% i el 5,5%”, afirma l’estudi. Dit d’una altra manera, ara els llogaters busquen immobles que costin entre 861 i 886 euros mensuals.

Fora de la capital catalana, el preu de les cerques també s’ha vist incrementat, però amb menys intensitat. El preu mitjà se situa entre els 751 i els 796 euros mensuals.

Més enllà dels preus mitjans, l’O-HB també analitza la distribució de l’oferta i la demanda per trams de preu. Així, els pisos que valen entre 600 i 800 euros mensuals són els més demandats. De fet, un 46% de les cerques a Fotocasa i un 42% a Habitaclia són d’immobles d’entre aquests dos preus. Ara bé, només el 19% dels pisos que ofereix Fotocasa i el 20% dels d’Habitaclia tenen aquest preu.