Habitatge lloguer

Els joves de la meitat dels municipis barcelonins tenen problemes per trobar habitatge. Foto: Albert Segura/ACN

Jovent i habitatge és un binomi problemàtic. Així ho determinen les xifres de l’estudi L’habitatge a la metròpoli de Barcelona en el 2022, recentment publicat per l’Observatori Metropolità de l’Habitatge. Segons l’informe, una llar que ingressi 25.000 euros anuals no pot accedir a una casa o pis, ni de lloguer ni de venda, a la demarcació de Barcelona, si atenem als preus mitjans del territori.

“A Barcelona hauria de destinar el 81,0% dels seus ingressos per accedir a un habitatge de compravenda d’obra nova i el 61,9% si l’habitatge fos de segona, i si optes pel lloguer hauria de destinar-hi el 49,3%”, expliquen des de l’O-HB.

Així, la meitat dels joves de la demarcació estan exclosos de l’accés a l’habitatge prenent com a referència el preu mitjà de mercat, ja que el 45,3% viu en llars que tenen ingressos inferiors a 25.000 euros. “Si baixem a l’àmbit municipal, en 132 dels 244 municipis on es disposa d’informació sobre el preu mitjà de lloguer, i en els deu districtes de la ciutat de Barcelona, una llar amb ingressos anuals de 25.000 euros està exclosa del mercat”, expliquen des de l’organisme.

Situació general

Més enllà del jovent, la situació de l’habitatge al territori és problemàtica. Durant el 2022 la crisi estructural d’accessibilitat a l’habitatge s’ha vist amplificada a tota Catalunya, on els ingressos de les llars han augmentat un 2,6% mentre que el preu mitjà de compravenda d’obra nova ho ha fet un 6,7%, el de segona mà un 6,8% i el de lloguer un 7,7%. Aquestes xifres s’intensifiquen a la ciutat de Barcelona, on el preu mitjà de compravenda d’obra nova ha augmentat un 18,4%, el de segona mà un 4,5% i el de lloguer un 11,8%.

Segons assenyalen des de l’O-HB, si es considera l’evolució des de l’any 2000, “mentre que els ingressos de les llars a Catalunya han augmentat un 57,7%, el preu mitjà de compravenda d’obra nova ho ha fet un 171,9%, el de segona mà un 122,9% i el de lloguer un 114,2%”.

A la ciutat de Barcelona l’increment d’ingressos (64,9%) tampoc es correspon amb l’augment del preu dels pisos d’obra nova (190,1%), segona mà (164,5%) i lloguer (151,5%).

WhatsAppEmailXFacebookTelegram