Marxes feministes exploratòries

Les marxes feministes exploratòries detecten els indrets que poden percebre’s com a més insegurs. Foto: Ajuntament de Barcelona

En els últims temps, les anomenades marxes exploratòries fetes per dones s’han convertit en una cosa freqüent al nostre territori. Es tracta de trobades nocturnes que tenen com a objectiu determinar quines zones de les ciutats poden generar por a la nit.

A casa nostra, en el seu origen aquestes marxes eren organitzades per col·lectius feministes, com la que fa un any es va organitzar al barri de les Corts de Barcelona. Malgrat això, des de fa un temps són les institucions les que han fet un pas endavant per mirar de detectar els indrets on l’urbanisme va en contra de la percepció de seguretat de les dones.

Per exemple, el passat 27 de juny a Cerdanyola va ser l’Ajuntament qui va impulsar marxes exploratòries als barris de Banús, les Fontetes, Canaletes, el Turó, Serraparera i Montflorit.

Ara ha estat el Departament d’Interior de la Generalitat qui ha anunciat que posarà en marxa 18 d’aquestes d’accions en 15 municipis de tot el país.

Segons queda recollit en la documentació del projecte, valorat en quasi 100.000 euros, la iniciativa consistirà en l’elaboració d’una “diagnosi sobre percepció d’inseguretat i seguretat urbana amb perspectiva de gènere”.

En declaracions a aquest diari, el Departament d’Interior ha assenyalat que de moment ja hi ha 11 municipis confirmats, dels quals tres són metropolitans. Es refereix a Santa Coloma de Gramenet, l’Hospitalet de Llobregat i Barcelona, concretament el districte de Nous Barris. La resta de municipis catalans confirmats són Monistrol de Calders, Manresa, Igualada, Olot, Cadaqués, Oliana, Balaguer i Tarragona.

On van néixer?

El concepte de marxes exploratòries va néixer al Canadà l’any 1989. Contretament, va ser a la regió metropolitana de Toronto. “Les marxes exploratòries han esdevingut una metodologia participativa i dinàmica que consisteix en unes visites a peu fetes per un grup de persones, normalment veïnes, per la ciutat, poble o barri on viuen, treballen o fan altres activitats, posant el focus a detectar tots els aspectes que afecten la percepció d’inseguretat”, afirmen des del Departament.