Calor

Amb el canvi climàtic, el risc de calor extrema ha augmentat. Foto: Salvador Miret/ACN

Entre els anys 1992 i 2015, els episodis de calor extrema van causar 3.500 morts a la ciutat de Barcelona. Amb el canvi climàtic i l’augment global de les temperatures, aquest risc podria créixer, segons explica l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB).

“Els efectes de la calor sobre la salut són generalment desiguals i varien segons diferents eixos de desigualtat com l’edat, el gènere i la posició socioeconòmica”, apunten des de l’organisme públic. Així mateix, el risc de mortalitat per altes temperatures es pot veure agreujat “per l’efecte d’illa de calor i perquè aquestes illes concentren la majoria de la població”.

Per tal de poder predir quins són els indrets on la calor extrema té un grau d’incidència més alt, l’ASPB ha elaborat un mapa sota el títol de Temperatura i mortalitat a Barcelona (TEMOB). En aquest estudi geogràfic dels 73 barris de Barcelona s’analitza quines són les localitzacions en les quals la mortalitat puja si hi ha un episodi de calor extrema.

D’aquesta manera, el mapa indica que els barris on hi ha més risc són la Dreta de l’Eixample, la Salut, el Carmel, el Putxet i el Farró i Horta. Per altra banda, els barris que tenen menys riscos són Pedralbes, Hostafrancs, la Bordeta, la Nova Esquerra de l’Eixample i el Besòs i el Maresme.