La Junta Local de Seguretat d’aquest dijous a la tarda. Foto: Ajuntament

Les denúncies per agressió sexual han crescut un 27,4% a Barcelona els primers sis mesos de l’any, en comparació al mateix període de l’any 2022. Des del gener del 2023 s’han denunciat a la ciutat 525 agressions (per les 412 del primer semestre de l’any passat), pràcticament tres denúncies diàries. També creix la xifra de denúncies en l’àmbit de la violència de gènere, que passa de 2.128 a 2.490, sobretot en el cas dels maltractaments en l’àmbit de la llar. Les denúncies per violència de gènere també inclouen amenaces, coaccions o trencaments de condemna. D’altra banda, en termes generals els fets delictius pugen un 13,7% respecte 2022 però es mantenen un 10,4% per sota del mateix període del 2019, just abans de la pandèmia.

Són dades que la Junta Local de Seguretat de Barcelona va analitzar aquest dijous en la primera trobada presidida per l’alcalde Jaume Collboni. També hi van assistir el conseller de l’Interior, Joan Ignasi Elena, i el tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle. La trobada va servir per analitzar l’evolució de les dades delinqüencials del primer semestre de 2023 i abordar els reptes als quals la capital catalana haurà de fer front en els pròxims mesos, sobretot durant l’estiu, quan hi ha més turisme i alguns fets il·lícits tendeixen a augmentar significativament.

De fet, durant l’estiu la mirada estarà posada en la lluita contra les violències sexuals i els delinqüents multireincidents que actuen amb furts i robatoris violents a la via pública. El Pla d’estiu reforça l’acció policial amb dispositius de seguretat vinculats amb la nit, les violències sexuals i els robatoris violents a la via pública.

Pla contra les violències sexuals

Tenint en compte que l’estiu és una època de gaudi al carrer, celebració de festivals i festes majors i hi ha un ús més intensiu de l’espai públic, els Mossos mantindran actiu el Pla d’acció contra les violències sexuals en entorns d’oci, que es va posar en marxa el juny de 2022 i que contempla itineraris segurs de zones d’oci a transport públic i actuar en horari de tancament i sortida dels locals.

Les accions de prevenció es completaran amb controls als accessos i sortides de les zones d’oci. A més, els contactes que s’han fet durant el darrer any amb els representants del sector de l’oci nocturn per dotar-los d’eines per prevenir i actuar davant aquesta mena d’episodis, també s’estan estenent a responsables del sector de la restauració i del de la seguretat privada. A banda, el cos ha creat recentment l’Àrea Central de Violències Sexuals de la DIC i la seva Unitat d’Intel·ligència.

Un de cada dos fets denunciats són furts

En concret, durant el primer semestre de l’any, els furts han crescut un 17,2% (42.772 a 50.116) però continuen allunyats dels indicadors del 2019 quan es va assolir la xifra de 66.999 furts. Representen un 49,2% del total dels delictes que es produeixen a Barcelona o el que és el mateix un de cada dos fets denunciats a la ciutat. El 72,5% dels furts es produeixen a la via pública i en establiments comercials i un 22,3% tenen lloc al transport.

Pel que fa a les estafes, suposen el 15% de la totalitat de delictes contra el patrimoni que passen a la ciutat i, a més, són una de les tipologies delictives que ha experimentat un augment més important passant de 11.076 fets a 13.955, el que comporta un increment del 26%. Al voltant del 90% de les denunciades han tingut lloc a la xarxa.

També en l’àmbit dels delictes contra el patrimoni, destaquen el robatoris amb força a establiment comercial, que passen de 740 a 1.325 fets, i els robatoris a interior de domicili, que es mantenen estables, passant de 1.928 a 1.994. Finalment, els robatoris amb força a interior de vehicle baixen un 14,8%, passant de 5.363 a 4.570.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram