Punt lila

Dues tècniques en un punt lila, un espai al qual et pots adreçar en cas de patir una agressió masclista. Foto: Gemma Aleman/ACN

L’any 2020, segons dades dels Mossos, es van posar 16.906 denúncies per violència masclista. D’aquestes, un nombre important van tenir lloc a l’àmbit familiar i de parella, però moltes es van produir en el que el cos de policia anomena àmbit social o comunitari. És a dir, en indrets no específicament privats.

Per tal d’evitar la violència masclista en tots els seus contextos, la Diputació de Barcelona vol crear la Xarxa de Territoris Lliures de Violències Masclistes. Es tracta d’una eina per posar en marxar tot un seguit de serveis i actuacions feministes.

El primer dels projectes impulsats serà la instal·lació a diverses localitats –dues de les quals, Barberà del Vallès i Santa Coloma de Gramenet, són a l’àrea metropolitana– de punts lila en espais de la vida diària, com ara places o mercats. Alhora, es promourà la creació d’una xarxa d’equipaments locals, tant públics com privats, que actuïn com a punts d’informació i sensibilització envers les violències masclistes.

QUÈ ÉS UN PUNT LILA?
Segons ha explicat la Diputació, el projecte vol “redefinir i ampliar la filosofia dels punts lila per diversificar-ne la ubicació, el públic i els agents que hi participen”.

Els punts lila són espais com comerços, equipaments, entitats o fins i tot bars que s’han compromès a lluitar contra la violència masclista. D’aquesta manera, si una dona està sent agredida o se sent amenaçada, pot refugiar-s’hi. Al mateix temps, són indrets que funcionen com a punts on es dona informació relativa a la violència masclista.

PUNTS INSEGURS
No és l’única iniciativa similar que s’ha impulsat últimament a l’àrea metropolitana. El passat 13 de maig, la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona va convocar els veïns dels barris del Besòs i el Maresme per fer un mapatge veïnal per tal d’identificar espais insegurs.

L’acció es va completar amb una llista dels comerços de confiança per a les dones que es trobin en una situació de perill o que hagin estat agredides.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram