Imatge del ple ordinari del mes de novembre. Foto: Diputació de Barcelona

La Diputació ha aprovat en el ple d’avui el projecte de pressupostos per a l’any 2024, que garantirà 1.243,78 milions per als 311 municipis de la província, “una xifra completament rècord” en paraules de Pilar Díaz, diputada de Serveis Generals i Transició Digital, que suposa un “increment d’un 14,4%” respecte de les previsions inicials de l’any anterior. Díaz ha destacat que “és la primera pedra que posem en el nostre mandat, però també és el primer pressupost d’una gran institució del país, la primera pedra per fer país, i l’hem aprovat amb un elevat consens”.

Segons ha explicat la diputada, i alcaldessa d’Esplugues, l’augment del pressupost respon al context positiu de l’economia i fins i tot ha expressat confiança en què es pugui ampliar a finals d’any, gràcies al romanent líquid de tresoreria. Això mateix va passar amb els pressupostos del 2023, que inicialment eren de 1.087 milions d’euros i es van poder ampliar fins a 1.241 amb el romanent. Tot i això, ha volgut mostrar-se prudent tenint en compte la inestabilitat internacional i el fet que els pressupostos s’han tancat amb un govern en funcions. “Encara no sabem quina serà la política fiscal del govern”, ha advertit.

Díaz ha insistit en el fet que els pressupostos estan alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i que aborden com a reptes “la transició ecològica, la digitalització inclusiva i la innovació”.

Uns pressupostos molt municipalistes

Díaz també ha destacat que “aquests són uns pressupostos molt municipalistes, 8 de cada 10 euros van als ens locals perquè puguin invertir-los en partides que posin en el centre les persones”. Concretament, els ajuntaments rebran 150,43 milions d’euros, que suposen un augment de més de 27 milions, segons les dades facilitades. A més, els consells comarcals rebran 6,87 milions i els Consorcis 44,10 milions. En total, 202,03 milions dirigits a les entitats locals. L’objectiu, segons Díaz, és que “cap municipi es quedi enrere, especialment els més petits, que són els que necessiten més la Diputació”.

Pel que fa a les inversions, es preveuen 99,88 milions en millores de la xarxa local de carreteres (45,97 milions), rehabilitació i millora dels edificis corporatius amb criteris de sostenibilitat ambiental (20,75 milions) o inversions en biblioteques i gestió de l’espai natural (10,93), entre altres.

Serveis a les persones

El pressupost preveu 151,05 milions d’euros en actuacions de protecció i promoció social, que inclouen el reforç als serveis socials municipals i el suport a famílies, gent gran i atenció a la dependència o la gestió dels centres residencials d’estades temporals. En aquest àmbit també destaca el projecte transformador Barris i comunitats: motors de transformació social, que té l’objectiu de construir comunitats cohesionades i vinculades al territori mitjançant projectes que generin millors condicions de vida.

També es preveu una partida de 200 milions d’euros en actuacions relacionades amb la sanitat, l’educació, la cultura, l’esport, l’oci i el temps lliure, a banda de l’aposta pel comerç, pel turisme, per les petites i mitjanes empreses i pels plans d’ocupació, dotats amb 15 milions d’euros.

Lluita contra la sequera

Entre les novetats hi ha una partida dedicada a la lluita contra la sequera. Tot i que la Diputació no té competències en aquest àmbit, invertirà 25 milions d’euros per dur a terme les inversions necessàries en els municipis per millorar l’eficiència de les canonades. Però Díaz ha deixat clar que “ens cal una diagnosi, abans d’actuar”.

El pressupost manté el Programa Renovables 2030, amb un pressupost de 43 milions, per tal que els governs locals puguin dur a terme les inversions relatives a plantes fotovoltaiques, calderes de biomassa o enllumenat públic. En aquest sentit, es continuarà desenvolupant el Pla Clima per lluitar contra l’emergència climàtica.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram