Pitarque

Pitarque (al centre) amb el Premi Boada. Foto cedida

El colomenc Josep Pitarque rebia el passat 28 d’octubre una nova distinció a la seva ciutat després d’una vida dedicada a la lluita social. En aquest cas va ser el reconeixement al Ciutadà de Santa Coloma en el marc dels premis Boada organitzats per Esquerra Republicana, i que enguany han celebrat la seva tercera edició. “A certa edat ens agrada sentir-nos estimats. Vaig estar amb companys amb els quals he lluitat molts anys. Aquesta vegada m’ha tocat a mi, però el premi podria haver estat per qualsevol d’ells”, explica Pitarque a Línia.

Consciència de classe

L’any 1962 el colomenc deixa l’escola per treballar. Amb catorze anys comença a col·laborar amb la Festa Major del barri del Raval de Santa Coloma, on es relaciona amb altres persones del barri amb motivacions per millorar la societat. “Vaig coincidir amb represaliats polítics, gent que havia lluitat durant molts anys i volien canviar el món. Vaig pensar, per què jo no? I a poc a poc, vas adquirint consciència de classe”, recorda l’activista.

Desterrament

La implicació de Pitarque per aconseguir una Santa Coloma millor el va posar en situacions complicades. Tant és així que un funcionari de l’Ajuntament de Barcelona el va denunciar, el 1976, per un delicte d’injúries per haver-li dit cuervo subastero. Des de Madrid es va dictar sentència de desterrament al colomenc a 100 quilòmetres del seu domicili.

L’inici d’aquest conflicte va començar amb la lluita per evitar el desnonament d’una família de Santa Coloma. Finalment, el 1986 va prosperar la petició d’indult de l’Ajuntament de Santa Coloma per Pitarque, que va patir aquest cas durant 20 anys, fins i tot després de l’indult. “Ho vaig viure amb angoixa. Imagina’t que et desterrin per defensar una família. Volien castigar el moviment de defensa de l’habitatge”, assegura Pitarque.

Una ciutat canviada

L’activista fa la vista enrere i assegura que els canvis viscuts a Santa Coloma “li agraden molt”. “Veníem del no res. No hi havia ni llum, ni desaigües ni ambulatori”, diu Pitarque. Retreu a l’Ajuntament, però, que “no es tingui en compte” les entitats i les associacions per prendre decisions que afecten tots els colomencs.

Gramanet TV

Fa 15 anys Pitarque va decidir crear Gramenet TV, una pàgina web on documenta la història i l’actualitat dels moviments socials de Santa Coloma. “Les persones morien i ningú deixava constància de les mogudes ciutadanes. D’aquesta manera, queden registrades les històries i els actors de la lluita pels drets”, conclou.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram