Imatge Cal Trabal

Camps de conreu a Cal Trabal. Foto: Grup Patrimoni

En un passat no tan llunyà, parlar del pla director urbanístic (PDU) Biopol-Granvia de l’Hospitalet, o de la seva versió anterior -tombada dos cops als tribunals per recursos presentats per partits de l’oposició- era obrir la caixa dels trons als plens. L’alçada dels edificis, l’elevat nombre d’aquests o la protecció d’espais com Cal Trabal, entre altres, generaven gran controvèrsia i protagonitzaven encesos enfrontaments polítics en una ciutat assetjada per la massificació urbanística. Al carrer, en paral·lel, l’encarregada de portar la veu cantant en l’oposició al projecte urbanístic era -i és- No Més Blocs, que compta amb les simpaties de bona part del teixit associatiu.

Amb tot, el pla urbanístic va ser aprovat de manera definitiva i sense gaires escarafalls per la Generalitat el 4 d’abril, un nou pas que deixa via lliure a un projecte que pretén actuar sobre el 10% del terme municipal. “És una bona notícia”, va comentar la mateixa alcaldessa, Núria Marín, poc després que el departament de Territori fes pública l’aprovació. “És un pas clau per convertir la ciutat en la capital de la biomedicina del sud d’Europa”, va afegir.

I és que en aquest tema, a diferència d’altres, Ajuntament i Generalitat van de bracet. Els dos socis, que formen part del Consorci per a la reforma de la Gran Via, reivindiquen que el PDU Biopol-Granvia soterrarà aquesta carretera -una demanda històrica del veïnat-, millorarà l’accés al riu, posarà les bases per generar un pol de recerca biomèdica punter i protegirà Cal Trabal com a espai agrícola. La notícia de l’aprovació -en el que és un canvi substancial respecte d’aquest passat en el qual qualsevol informació sobre el PDU era sinònim d’agra batussa- ha estat rebuda amb optimisme, en termes generals, pels partits de l’oposició. ERC i PP directament en celebren la llum verda i l’impuls al pol biomèdic, i reivindiquen que el nou text del PDU recull les seves reivindicacions en matèria de volumetria, protecció de zones verdes i de les masies de la zona i preservació de Cal Trabal.

Menys edificis

Els republicans, molt bel·ligerants en el passat amb tot allò relacionat amb el PDU, recorden ara que aquest nou projecte, sorgit de les cendres de l’anterior i d’un modest procés participatiu -que va punxar- rebaixa l’edificabilitat en més de 70.000 metres quadrats i redueix la volumetria dels blocs, previstos inicialment de 23 plantes i que ara només podran ser de vuit pisos i planta baixa. Això sí, tant ERC com el PP aprofiten per atacar l’alcaldessa, Núria Marín. “El projecte és una esmena a la totalitat del document que va presentar el PSC fa 10 anys”, resumeix la portaveu popular, Sonia Esplugas. Qui també puja al carro de les crítiques és Vox, que malgrat mostrar ple suport a l’essència del PDU lamenta que, per culpa de Marín, la ciutat “ha perdut set anys”, en referència a l’anterior projecte anul·lat als tribunals. A més, Vox critica el model de ciutat del PSC, que basa tota la transformació econòmica entorn de la Gran Via i “deixa abandonats” els barris del nord. L’únic partit de l’oposició crític amb el projecte és LH En Comú Podem, des d’on han expressat en un comunicat el seu rebuig frontal al pla, el qual titllen “d’especulatiu”, tot i reconèixer que és “menys agressiu” que l’anterior text. En aquest sentit, consideren que el clúster biomèdic és “una excusa”, ja que el pla “només dedica un petit percentatge de sòl a aquesta funció”.

Qui ja ha avisat que farà tot el que pugui per tornar a tombar el projecte és la plataforma No Més Blocs, que diumenge 7 d’abril va fer una fideuada solidària per recaptar fons per al contenciós administratiu que pretén presentar contra el pla urbanístic.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram