llambordes

Familiars i representants amb les llambordes. Foto: Ajuntament d’Olesa

Les XVII Jornades de Memòria i Justícia d’Olesa de Montserrat van començar amb el lliurament simbòlic de les llambordes ‘Stolpersteine’ a les famílies i representants de tres olesans que van patir l’horror dels camps de concentració nazis. L’acte va tenir lloc el 14 d’abril, coincidint amb l’aniversari de la proclamació de la Segona República espanyola.

Els homenatjats van ser Miquel Boada Navarro, Jaume Manyà Argilaga i Josep Piñol Mayor. Tots tres havien estat veïns d’Olesa i havien passat pels camps de concentració. Només Boada i Piñol van sobreviure. Manyà, en canvi, va morir a Mauthausen.

Els familiars i representants van rebre emocionats les llambordes i les van dipositar a una vitrina situada a la Casa de Cultura. Xavier Rota, regidor de Memòria Històrica va destacar que “Olesa és el quart poble de Catalunya a instal·lar aquestes llambordes en record de totes i cadascuna de les víctimes olesanes que van patir l’horror dels camps de concentració”.

Una tasca que no hauria estat possible sense una investigació olesana en col·laboració amb l’Associació Amical de Mauthausen i la Xarxa de Memòria Històrica del Baix Llobregat.

Les llambordes ‘Stolpersteine’ que es van entregar són un projecte de l’artista alemany Gunter Denmig. El seu propòsit és commemorar el destí de les persones que van ser deportades i assassinades pels nazis durant l’Holocaust. Es tracta de cups de ciment de 10x10x10 centímetres amb una placa de llautó on hi ha gravades les dades essencials de la persona que s’homenatja.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram